Hodočasnici Marijanskoga zavjetnog hodočašća Domovini u Neumu

Foto: http://www.zupa-gospeodzdravlja.com/

NEUM – Marijansko zavjetno hodočašće Domovini, u jedanaest tjedana, koliko traje, simbolički povezuje Gospina svetišta od Osijeka na istoku do Dubrovnika na jugu. Tom prilikom župu Gospe od Zdravlja u Neumu 21.-22. kolovoza posjetili su hodočasnici (njih 30-ak) na završnoj etapi Metković-Neum-Slano-Orašac-Rožat-Dubrovnik dugoj ukupno 101 kilometar, od oko 1700 kilometara koliki je glavni tijek puta od istoka ka jugu. Nakon pozdravnih riječi koje je, u ime župne zajednice, i svoje osobno, izrekao župnik don Ivica Puljić, umorne hodočasnike dočekala je okrjepa, koju su, s puno ljubavi i truda, priredile vrijedne ruke onih koji su pomogli da goste dočekaju ljubaznošću i otvorenoga srca, a koje su pokazali i sami gosti svojom spremnošću hodočašća u Gospinu čast.

Upitani o dojmovima ističu sljedeće: “Lijepo je hodati i moliti se za Domovinu i cijeli svijet. Dok hodamo rastemo u vjeri i zajedništvu…”

Doista, ove nedjelje radost zajedništva među njima bila je i više nego očita, kao i želja zahvale Bogu za darovano im iskustvo na putu kojim su pošli, ujedinjeni u molitvi i želji, da na taj način učine ono što osjećaju kao svojevrsnu dužnost ali, još više, kao veliku snagu i veselje.

“Kao što nas je u ljubavi dočekala ova župa, tako mi, jedni druge, u ovom hodu želimo staviti u svoja srca …da u njemu ima mjesta za sve ljude.”

Iskustvo hodočašća preporučuju svima koji mogu i, na ovaj način, žele osjetiti, ljubav i zajedništvo, uz malo žrtve, koju, s vjerom ističu: “Gospodin stostruko nagrađuje.”

Danas, na blagdan Blažene Djevice Marije Kraljice (22. kolovoza) hodočasnici su, nakon prisutstva na ranoj jutarnjoj Misi u 7 sati u župnoj crkvi u Neumu, doručka i pozdrava, po kišnom vremenu, nastavili svoj put. Hvala im što, na taj način, svjedoče svoju vjeru.

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.zupa-gospeodzdravlja.com/