Ilindan u Kandiji kod Bugojna

Župa Kandija kod Bugojna u jednom je danu imala trostruko slavlje, na patron župe podijeljen je sakrament Prve svete Pričesti te je slavljena srebrena Misa don Tomislava Markića. Proslava sv. Ilije, zaštitnika ove župne zajednice, okupila je vjernike u dvorište crkve da zajedno i ove godine proslave Ilindan, iako mnogi nisu mogli doći u svoj rodni kraj zbog situacije s kojom se suočava cijeli svijet. Svetu Misu predvodio je biskup Ratko Perić, uz koncelebraciju 14 svećenika.

Prvu svetu Pričest primila su četiri prvopričesnika, dvije djevojčice i dva dječaka. Biskup Perić im je poručio da ostanu čiste duše kao sada, jer ovo je poseban događaj u njihovim životima te će ga dugo pamtiti. Poslao im je poruku ohrabrenja da ostanu u vjeri što god im život donio.

Župnik don Tadija Ivoš iskazao je dobrodošlicu biskupu i svim vjernicima, posebno je čestitao don Tomislavu Markiću koji je došao u rodni kraj svoga oca obilježiti 25 godina svećeništva. Župnik Don Tadija poručio je okupljenima: “Don Tomo treba biti primjer mnogima i poticaj kako se svoje voli i ne zaboravlja“.

Vlč. Tomislav Markić, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, proslavio je svoju srebrenu Misu sa svojim narodom kako mu je i bila želja. Rođen u Zagrebu, ali je svoje školske praznike uvijek provodio u Kandiji te i poslije kada god je mogao, dolazio je na svoju djedovinu. Gdje god je bio ponosno je uvijek isticao da je iz Kandije, Bugojna. Župnik je u ime župljana te u ime Bugojanskoga dekanata na čelu s dekanom preč. Ilijom Ivošem izrekao iskrenu zahvalu don Tomislavu Markići za 25 godina svećeničkoga služenja Bogu, Crkvi i hrvatskome narodu.

Biskup Perić je u svojoj propovijedi naglasio kako cijela Bosna i Hercegovina danas slavi, jer je sv. Ilija zaštitnik ove zemlje. Kroz prispodobe je naveo kako je važno ne prodavati svoju djedovinu, zemlju svojih predaka jer to znači kao da prodajemo i te ljude. „Što god uradio u životu, vratit će ti se u krilo. Pravda znači izravnavanje. Možda nam se ne će odmah vratit, ni za vrijeme ovozemaljskoga života, ali Bog ima vječnost da nam se vrati po našim djelima“, kazao je biskup Perić.

Na samome kraju i don Tomislav je zahvalio okupljenima istaknuvši kako su korijeni važni te da su upravo oni koji su ostali ovdje na ognjištima naši korijeni: „Vi nam dajte snagu, vi ste naše korijenje“. S obzirom da je don Tomislav u službi koja je vezana za iseljeništvo on tvrdi: “Naša budućnost je u povezanosti, povezanosti s vama koji ste ostali“.

Župa Kandija kod Bugojna, povratnička je župa koja je za vrijeme rata preživjela velika stradanja. Danas ova župa broji oko 500 vjernika što je višestruko manje nego prije rata. Iako su pretrpjeli ratne nedaće, a sada se suočavaju i s problemom odlaska, ovdje još ima djece koji su simbol nade.

Zbor koji čine mladi i djeca iz zajednice te ministranti nada su za bolju budućnost.

Foto i tekst
Marijana Zelić

Izvor: Crkva na kamenu