Ilindanske svečanosti

Foto: Božo Raguž

STOLAC – Župna zajednica u Stocu proslavila je 20. srpnja sv. Iliju Proroka – Ilindan, patron župe, dan grada i općine. Za ovaj svečani dan vjernici su se pripremali duhovno kroz trodnevnicu u čast zaštitnika sv. Ilije Proroka. Svete Mise sve tri večeri slavljene su u 19 sati a predvodio ih je i propovijedao don Tomislav Rajič, župni upravitelj župe Domanovići. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor Elizej. Prvu večer trodnevnice bila je ispovijed za sve župljane a nakon svete Mise već tradicionalna Večer folklora, 21. po redu. U 20 sati započeo je mimohod kulturno-umjetničkih društava od kipa sv. Ilije prema pozornici u dvorištu crkve. Manifestaciju je otvorio i sve nazočne pozdravio stolački župnik don Gordan Božić. Nastupili su: HKUD “Bijelo Polje” Mostar, HKUD “Domanovići” Domanovići, HKUD “Dubrave” Aladinići, HKUD “Brotnjo” Čitluk, HKUD “Prenj” Prenj, HKUD “Rotimlja” Rotimlja, HKUD “Luke” Višići, te ženska klapa Bura. Nakon službenoga programa slijedila je podjela zahvalnica, veličanstveni vatromet, te koncert grupe Konoba. Drugu večer trodnevnice misno slavlje svojom pjesmom pratio je zbor Angelus, a treću večer zbor Vidoštačka kraljica.
Na sam dan proslave patrona župe sv. Ilije Proroka u 11 sati započelo je liturgijsko slavlje procesijom do kipa na trgu sv. Ilije a potom su se svećenici i ministranti uputili na vanjski oltar pokraj župne crkve. Misno slavlje predslavio je don Ante Luburić, biskupijski vikar Trebinjsko-mrkanske biskupije i župnik u Trebinju a liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor Mladi. U koncelebraciji je bio velik broj svećenika.
Don Antan se u propovijedi osvrnuo na odlučnost sv. Ilije u vrijeme bezboštva i svjesnog odvraćanja naroda Božjega od pravoga Boga. Usporedio je to s današnjim idolopoklonstvom koje trenutno vlada u našem društvu te pozvao na odlučnu borbu protiv toga. Istaknuo je Ilijin osjećaj za dom te poručio da nipošto ne prodajemo sebe i svoj dom – svoju neizmjernu vrijednost za vremenitu bezvrijednost.
Don Gordan je na kraju svete Mise zahvalio predvoditelju misnoga slavlja, svim svećenicima koncelebrantima, ministrantima, pjevačima i čitačima a osobito svim mladima koji su danima bili na usluzi u svakoj potrebi uoči proslave zaštitnika župe.
Nekoliko tisuća ljudi u četvrtak navečer pjevalo je sa “Slavonskim lolama” njihove hitove na koncertu u Stocu, na Ilindan, u sklopu tradicionalne manifestacije “Ilindanske svečanosti”.

Izvor: Crkva na kamenu