Juniorke posjetile župu Stjepan Krst

Foto: http://mostar.ssfcr.org

STJEPAN KRST – Na 100. obljetnicu fatimskih ukazanja sestre juniorke zajedno s odgojiteljicom s. Slavicom Barbarić, na poziv don Damjana Raguža, posjetile su župu Stjepan Krst.

Naš smo susret započeli u župi Rotimlja gdje nas je don Damjan dočekao, pokazao nam župnu crkvu sv. Petra i Pavla, kapelu Majke Božje, Kraljice Neba i Zemlje i upoznao nas sa životom i radom župe.

Nakon toga smo se uputili prema župi Stjepan Krst i uživali u prirodnim ljepotama istočnoga dijela Hercegovine. Don Damjan nam je predstavio tešku i mučeničku povijest ovoga kraja i naroda koji je bio prisiljen napustiti svoj zavičaj jer su njihovi domovi razrušeni i spaljeni tijekom rata. Ali iz pepela rata uzdigla se nova crkva sv. Ivana Krstitelja koja kao majka zove i čeka svoju djecu, te ih u sjeni starih hrastova ponovno okuplja, tješi i hrabri.

Na svetom misnom slavlju sjetili smo se žrtava iz sva tri rata moleći napose za mlade da u ovom vremenu ostanu vjerni Crkvi i svome narodu, da ljube svoju domovinu te tu ostanu i trude se sačuvati svoja ognjišta koja su njihovi preci krvlju branili.

U prigodnoj homiliji don Damjan nam je poručio da se uvijek utječemo za pomoć i zaštitu našoj nebeskoj Majci Mariji koja je uvijek tu uz nas, koja nas čeka, zove, štiti i brani, koja nas vodi k našoj luci spasa, Isusu Kristu, i našoj vječnoj domovini na nebesima.

Nakon zajedničkog objeda, ostali smo u radosnom ozračju i zajedničkom druženju. Zatim smo posjetili rodnu grudu naše s. Marije Puljić. U domovinskom je ratu njezina obitelj kao i svi vjernici ove napaćene župe morala izbjeći a iza njih je ostalo do temelja spaljeno ognjište. Kako smo doznali od don Damjana na području župe Stjepan Krst danas žive samo dva katolika. Naš boravak na Stjepan Krstu završili smo posjetom kamenolomu na Rudinama.

Po povratku kući posjetile smo i župnu crkvu na Buni gdje su nas ugostili i ukratko predstavili svoju župu župnik don Nikola Menalo i kapelan Don Damir Pažin.

Obogaćene susretima, vratile smo se svojim kućama zahvalne dragome Bogu za ovaj dan koji nam je podario na svetkovinu Gospe Fatimske koja nas je prije 100 godina pozvala, a i danas nas poziva na molitvu, žrtvu i obraćenje kako bi u ovome svijetu zavladao mir. Poziva nas da se ljubavlju, opraštanjem i molitvom borimo protiv zla, mržnje i sotone i obećava nam da će na kraju pobijediti Njezino Bezgrešno Srce.

Jelena Hrkać