Komemoracija smrti Marka Milanovića

Stolac, 30. travnja 2021. – Već više godina, zapravo od 2012., po deseti put slavi se sv. Misa u stolačkoj župnoj crkvi sv. Ilije proroka, 30. travnja, za dušu svjedoka vjere Marka Milanovića (Kruševo, 1837. – Jakomir, 1859.), i za otvaranje biskupijskoga procesa na kojem bi se proučilo njegovo povijesno mučeništvo. Marko je rodom iz Kruševa, danas filijala stolačke župe, a u vrijeme Markova života filijala prenjske župe. Stolačka je župa osnovana 1863. godine.

Stolački župnik don Rajko Marković ove je godine pozvao za slavitelja euharistijske žrtve don Željka Majića, generalnog vikara iz Mostara, a uz njega su koncelebrirali suslavitelji don Ivo Šutalo, biskupski vikar za Trebinjsku biskupiju i don Rajko Marković, stolački župnik. Marko je mučeničku smrt podnio, potkraj mjeseca travnja 1859. godine, na planini Morine, pa smo tako ove godine obilježili 162. obljetnicu njegove blažene smrti.

Misa je slavljena u 18.00 sati i prisustvovalo je više desetina vjernika. Župnik je na početku sve pozdravio, predvoditelju zahvalio, a sve nazočne potaknuo da se svi molimo za našega Marka da ga Gospodin jednoga dana uzdigne na čast oltara. Pod Misom su posluživali župni ministranti, a misna čitanja čitali i liturgijsko pjevanje predvodili mladići i djevojke stolačke župe. Na sv. Misi nazočila je i „Udruga Marko Milanović“, čiji su članovi  poslije sv. Mise sa stolačkim župnikom i pratiteljem ove Udruge, održali kratki sastanak s planovima za ovu godinu. Vjernicima je bilo ponuđeno na izlaznim crkvenim vratima uzeti spomen-sličicu s molitvom za otvaranje postupka beatifikacije Marka Milanovića.

Župa Stolac

Izvor: Crkva na kamenu