Korizmeni pohod župi

PRISOJE – Djeca, učiteljice i nastavnice OŠ Stjepana Radića iz Prisoja organizirali su duhovni izlet u petak, 11. ožujka posjetivši svoju crkvu i župnika don Ivana Bebeka u ovoj župi koja je posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije. U školi su učili o povijesti Prisoja i duvanjskoga kraja te su se u dogovoru s ravnateljem škole odlučili za ovaj izlet i korizmeni pohod svojoj župi. Došli su u župni muzej pogledati starine i nošnje duvanjskoga kraja. Tu su izloženi svi oni predmeti kojima su se naši stari koristili svakodnevno, u obavljanju svojih uobičajenih dnevnih aktivnosti. Župljani su to nesebično darovali, tko je što imao od tih starina, a župnik obnovio, zaštitio i preuredio za izložbu. Djeca su također posjetila i novu uređenu župnu biblioteku. U biblioteci su se okrijepili i zapjevali korizmene pjesme. Potom se uputili na Kalvariju, od postaje do postaje do kipa Uskrsloga Krista koji se nalazi na vrhu brežuljka iznad župne kuće, koji sa svojim raskriljenim rukama kao da je zagrlio cijelo Prisoje, odnosno sve Prisojane ma gdje bili.

Pobožnost Križnoga puta obavili su u poslijepodnevnim satima u župnoj crkvi. U župi inače djeluje župni mješoviti crkveni zbor Regina Coeli – Kraljica neba, koji okuplja četrdesetak članova i dobro je uvježban. Također postoji i zbor Ancora – Sidro, koji okuplja djecu niže dobi i mlade, njih oko 42, a koje uz župnikovu podršku poučava Antonija Ivančić. Svake subote imaju probe sviranja klavijatura i gitare te pjevanja. Dolaze i djeca iz susjednih župa Grabovice i Rašeljaka učiti svirati. Djecu na klavijaturama poučava Katarina Sučić, a gitaru Antonija Ivančić.

Bilo je lijepo vidjeti ovu djecu i mlade oko župne crkve koji su uživali u druženju i molitvi sa svojim župnikom i učiteljima. Osobito što se u zadnje vrijeme često piše i govori o konstantnom iseljavanju stanovništva duvanjskoga kraja koje svoje korijene vuče još i iz vremena Drugoga svjetskog rata, a nastavilo se i u zadnje vrijeme.

Izvor: Crkva na kamenu