Krizmaniče, poslušaj pametnijeg od sebe!

Foto: http://gospin-brig.info/

ŠIROKI BRIJEG – Dan od Bog dan: kakav se samo može poželjeti za ovako veliku i svečanu liturgijsku proslavu Duha Svetoga pod otvorenim nebom. Sunca koliko ti treba. Oblaka koliko ti treba, a miris proljeća i cvrkut ptica stvaraju predivan prirodan ugođaj. Ljudski um, žuljevi i odricanja učinili su kroz dugo vremena – više od jednoga stoljeća – zaravanak iznad rijeke Lištice duhovnom oazom u čast Isusove tjelesne Majke i naše milosne Majke, Blažene Djevice Marije na nebo uznesene. Vjernici širokobriješke župe, ali i širega područja s pravom su ponosni na ovu duhovnu oazu koju zovu Gospin brig. Svake godine o svetkovini Velike Gospe vjernici i hodočasnici ispunjaju prostor ispred velebne crkve. Tako je uvijek i u prigodi slavlja sakramenta Duha Svetoga – svete potvrde. Tako je bilo i na 4. Vazmenu nedjelju – Nedjelju Dobroga Pastira, 17. travnja – kada je pastir Crkve u Hercegovini, biskup Ratko Perić, pohodio ovu najbrojniju župu u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, slavio sv. Misu te podijelio sakrament sv. krizme.

Biskupa, koncelebrante i asistenciju, uza zvuke zvona i svečan pjev velikoga župnog zbora pod ravnanjem s. Mire Majić, dočekalo je 259 krizmanika i krizmanica, isto toliko njihovih kumova, dvostruko više roditelja, brojna rodbina i prijatelji te redoviti nedjeljni misari. Na pripremljeno oltarište stupa krizmanik u pratnji krizmanice s buketom cvijeća dobrodošlice. Odmjereno, jasno i svečano, srednjoškolac – svi su srednjoškolci prvih razreda – svjedoči svijest o velikom daru na koji su se revno pripremali, ali i krhkost posude koja se otvara da polaganjem ruku i mazanjem uljem krizme taj Duhov sedmoliki dar primi u sebe. Stoga i poziva biskupa, koncelebrante i sve sudionike vjernike da se mole za sve krizmanike i mlade obećavajući zauzvrat krizmaničke molitve. Na njegov pozdrav nadovezuje se širokobriješki župnik i dekan fra Stipe Biško. Među širokobriješkim krizmanicima jedna je krizmanica iz Makarske. A devet je krizmanika iz susjedne župe Crnač i četrnaest iz Mostarskoga Gradca gdje nezakonito djeluju svećenici otpušteni iz Franjevačkoga reda i suspendirani a divinis. Sve krizmanike biskup očinski prima, blagoslivlje i sakramentno krijepi uz molitvu da Duh Sveti prosvijetli srca svih te učini da se i u ovim župama ponovo zakonito slavi svetkovina Duha Svetoga.

Biskup je uvodno istaknuo potrebu međusobna oproštenja koje je nužno učiniti kako bi i nama Bog oprostio. Misna čitanja i molitva vjernika pripadaju krizmanicima, a Evanđelje đakonu fra Alenu.

Biskup je ovlastio generalnoga vikara don Željka Majića da zajedno s njime bude djelitelj sakramenta potvrde. Ceremonijama je ravnao don Marin Skender, biskupov tajnik.

Biskup je u propovijedi govorio o Isusu Mučeniku. Isus je Dobri Pastir ovaca koje mu je Otac povjerio (Iv 10,27-30). Sav je njegov život bio izraz poslušnosti Bogu, Očevoj volji. On je pokazao spremnost nositi zadaću do kraja, do smrti. Ništa ga u tome nije moglo zaustaviti. Njegov se odnos prema Bogu može označiti samo kao: Sin – Otac. On je u svemu ovisio o Ocu. Tako i mi – osobito krizmanici – možemo označiti svoj odnos prema svojim roditeljima, da im kao sinovi i kćeri budemo iskreno poslušni. Krizmaniče, nikada nisi toliko potreban pravoga savjeta i sinovske poslušnosti kao sada, kada misliš da će te tvoja slijepa strast odvesti pravom stazom. Ne bi ti trebalo biti teško poslušati one koji te vole više od drugih, koji su prošli taj tvoj mladenački put i koji su dvostruko stariji, iskusniji i pametniji od tebe!

Isus je uvijek vidio svoj križ kao svoju slavu. To je bila cijena njegova života. On je taj križ podnio za nas. Za vrijeme Prvoga svjetskog rata jedan je vojnik u Francuskoj bio ranjen u ruku. Nakon što se probudio iz teške operacije, liječnik mu je s mukom priopćio: “Vojniče, tužna ti srca javljam: izgubio si ruku!” A on mu mirno odgovori: “Gospodine doktore, nisam ja ruku izgubio. Ja sam je dao za Francusku!” Odgovor dostojan ne invalida, nego uzorna heroja! Pa kako je tek Isus veličanstven koji je dao sav svoj život da se na križ razapne i umre – za sve nas, “ovce svoje”. I nikada nije govorio o križu a da nije dodao slavno uskrsnuće, smisao svega života. Drugo je to što su apostoli i narod prečuli, što nisu razumjeli. Ali on to nije nikada zaboravio navijestiti.

Prije završnoga misnog blagoslova župnik fra Stipe izrekao je zahvalu biskupu, svećenicima, roditeljima i svima koji su se ugradili u ljudski i vjernički odgoj i rast krizmanika te pripomogli u pripremi ovoga dvosatnog slavlja. Nakon otpusta “Idite u miru” – slikanje svih krizmanika s biskupom pred crkvom, a potom krizmanici s vjeroučiteljima po razredima u crkvi. U svećeničkom zajedništvu u samostanskoj blagovaonici razgovor i o kanonizaciji bl. Alojzija Stepinca, neustrašiva Pastira, koja nam je svima na srcu.

Župa Široki Brijeg 2015. godine imala je: vjernika 16.725, vjenčanja 114, sprovoda 148, krštenja 207, prvopričesnika 214, krizmanika 280.

 

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM