Krizmanici, čista srca poput Marije

Foto: http://www.grude-online.info/

DRINOVCI – U subotu, 4. lipnja 2016., na spomendan Prečistoga Srca Marijina, slavljena je sv. krizma u župi Drinovcima, u Grudskom dekanatu. Župnik fra Bože Milić i pomoćnik mu fra Sretan Ćurčić vodili su dva razreda, prvi i drugi srednjih škola, pripremajući učenike za ovaj svečani i jedinstveni trenutak u njihovu životu. U koncelebraciji s biskupom Ratkom Perićem bili su, osim spomenutih drinovačkih franjevaca, također grudski dekan fra Branimir Musa, župnik iz Tihaljine; fra Stipe Marković iz Gorice, fra Hrvoje Miletić iz Međugorja, don Marin Skender tajnik, a kasnije je došao čestitati i fra Robert Jolić iz Klobuka.

U svome pozdravu, u ime svojih vršnjaka i vršnjakinja, njih 71, jedna je krizmanica spomenula kako se na više mjesta uvodi praksa da se mladi nakon što su sakramentno potvrđeni, sve više udaljuju od Crkve. Zato moli biskupa, svećenike, roditelje i cijelu župu da ovi krizmanici ostanu vjerni i svomu obećanju i Crkvi koja ih prati od krštenja,

Biskup je znakom križa izrazio duboku vjeru u Presveto Trojstvo i obećao krizmanicima molitve za njihov rast u Crkvi, i potaknuo ih da nikada ne prekidaju sakramentne veze s Crkvom. “Sve uvelike ovisi o vama samima, mladi! U vašoj je ruci vaša sudbina. Ako vi želite biti nemudri, nerazboriti, ne dati se savjetu, slabići, nepobožni, nebogobojazni, sve suprotno darovima Duha Svetoga koje primate u sv. krizmi, nemojte se čuditi ako se sve počne, prije ili poslije, obijati o vaše glave. Zato pamet u glavu!”

U propovijedi biskup je spomenuo da je Crkva u obnovljenoj liturgiji povezala u dva dana svetkovinu Presvetoga Srca Isusova i spomendan Prečistoga Srca Marijina. Osvrnuo se na katoličke istine o Marijinoj ulozi u djelu spasenja što ga je izveo njezin Sin Isus i božanski dopunio Duh Sveti.

Biskup je, pozvavši krizmanike na budnost i pozornost, naveo i kratko obrazložio vjerske istine koje svaki pravi katolik prihvaća o Blaženoj Djevici Mariji. Sve su te istine, ne privatna karaktera za samu Gospinu osobu, nego u vidu začeća Sina Božjega i Marijina vjerna praćenja svoga Sina do njegove Golgote, Uskrsnuća, silaska Duha Svetoga…

Prva je istina da je Gospa, po Božjem određenju, jedina od žena, bezgrješno začeta u svojoj majci Ani. Nije u sebi imala iskonskoga grijeha, a u svome životu nije poznavala nikakva osobnoga grijeha, ni najmanje vrste.

Druga je istina da je ona, snagom Duha Svetoga, u vremenu začela vječnoga Sina Božjega, Drugu Božansku Osobu. Bog je Otac želio da se njegov vjekovječni Sin, po Duhu Svetomu utjelovi i rodi iz nazaretske Djevice Marije. Zato s pravom Mariju nazivamo Bogorodicom, Roditeljkom i Majkom Sina Božjega. Ovo je matica svih istina o Gospi.

Treća je istina: iako je Gospa postala Majka, ona je ostala Djevica, što je jedinstven slučaj u svijetu. Bogu ništa nije nemoguće. Nije to samo fizičko čudo nego i veliko otajstvo Božje ljubavi. Zato Crkva Mariju štuje kao Djevicu Majku.

I konačno četvrta istina: Bog je Gospu, na svršetku njezina zemaljskoga života čudesno preobrazio te dušom i tijelom uznio u nebesku slavu. U nebu se tjelesno preobraženi nalaze samo uskrsli Gospodin Isus Krist i njegova prečista Majka Marija.

Nitko od nas ljudi nije imao takav odnos prema Duhu Svetomu kao Marija, od svoga bezgrješna začeća do uznesenja na nebo.

Te je povlastice Bog udijelio Mariji u vidu njezina bogomajčinstva. Ona nam nije samo divan primjer, nego ujedno i majčinska pomoć na putu našega spasenja.

Nakon što su krizmanici, svjesno i svojevoljno, glasno obnovili odreknuće od sotone i njegova zavođenja, što su u njihovo ime na njihovu krštenju bili učinili njihovi roditelji i kumovi, te sada još glasnije izrazili vjeru u Presveto Trojstvo, u Blaženu Djevicu Mariju, u Crkvu Božju, pristupali su sakramentu sv. potvrde primajući sedmerostruki dar i za glavu i za srce. Bilo svima sretno i blagoslovno!

 

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM