Krizmanici, iskoristimo Godinu milosrđa

BUHOVO – Svetkovina Presvetoga Trojstva. Sve župe i župne crkve u katoličkom svijetu slave liturgijsku svetkovinu na najvišem stupnju. A u Blagaj-Buni, u Gabela Polju i u Buhovu same crkve i župe posvećene Osobama Presvetoga Trojstva! Župnici obično ovim prigodama prirede i sv. krizme. Ove godine: biskup Ratko Perić u Buhovu kod don Pave Filipovića, a don Željko Majić, generalni vikar, u Gabela Polju kod don Marka Kutleše.

Buhovo, župa od 1969. u Širokobriješkom dekanatu, okupilo više svijeta nego inače. A broj se krizmanika stanjuje, i to već više godina stalno opada. Ovaj put jedanaestero: sedmero iz osmoga razreda, a četvero iz prvoga srednje. S kumovima sa župnikom don Pavom, tajnikom don Marinom i biskupom ušli su u procesiji u crkvu.

Pozdrav pred oltarom jednoga krizmanika u ime svojih vršnjaka, a župnik izražava dobrodošlicu u ime svih župljana.

Biskup zahvaljuje i župniku i krizmanicima i sve potiče na čin kajanja pred Ocem nebeskim po euharistijskoj žrtvi Krista Sina Božjega u Duhu Svetomu.

Župnik navješćuje sv. Evanđelje po Ivanu. Krizmanicima su povjerena misna čitanja, molitve vjernika i darovi. Na koru svira don Dragan iz Čapljine, župnikov bratić. Pjevaju se pučke pjesme, pa i one misne nepromjenljive dijelove – Gospodine, Slava… – svi pjevaju.

U propovijedi biskup ističe dvije značajke Božje: prva, Bog nas je sve stvorio i sve nas stavio pod zakon rasta u dobi, spoznaji i ljubavi. Mi u tome rastu kao slobodna bića biramo i krive putove, posrćemo, padamo. I druga, Bog nam prašta kada u svome rastu i na svome životnom putu pogriješimo ako oproštenje molimo. Ovo je izvanredna Godina Božjega milosrđa kada smo pozvani iskoristiti prigodu i oproštenja svojih grijeha i oprosta od zasluženih vremenitih kazna.

Krizmanici su prije svete potvrde potvrdili vjeru koju su primili na krštenju, a za njih roditelji i kumovi odgovarali, i koja se u njima razvijala u skladu s fizičko-psihičkim rastom. Ne samo vjera, nego i nada i ljubav kao bogooblične krjeposti. Sada su uzrasli da prime i darove Duha Svetoga s kojima će surađivati kroz život da budu mudri i razumni, da primaju vjeronaučno znanje i potrebne savjete, da budu pobožni, odlučni i bogobojazni.

Na kraju svete Mise tajnik je krizmanicima podijelio neke biskupove knjige. Fotografi su snimili događaj i same sv. krizme i zajedničkoga nastupa pred oltarom. Čak su i pojedinačno krizmanici s kumovima zaželjeli s biskupom imati krizmenu fotografiju.

Nakon misnoga slavlja došli su čestitati župniku i župi i susjedni svećenici, koji su također imali pučke svete Mise u župama:  don Tomislav iz Grljevića, koji je bio prvi župnik, graditelj, fra Ignacije iz Rasna, don Jozo s Ledinca, don Krešimir iz Jara, don Stjepan iz Raskrižja. Župnik je sve čestito počastio u svome dvoru.

*****

Župnik je za prošlu godinu dostavio na Ordinarijat ove statičke podatke –  vjernika: 340; krštenja: 1; vjenčanja: 2; prvopričesnika 3; sprovoda 10. Očiti pad: nešto selidbom, nešto nevjenčanjem i nerađanjem i k tomu prirodna smrt.

Izvor: Crkva na kamenu/www.md-tm.ba