Krizmanici, ponizne Bog voli!

Foto: http://www.md-tm.ba/

NEUM – U posljednju nedjelju kolovoza u Neumu se slavi Blažena Djevica Marija pod nazivom Gospa od zdravlja. Ona je zaštitnica župe i njoj je u čast podignuta župna crkva. Nju slavi i cijela neumska općina s općinarima na čelu. Tom se prigodom liturgijskoga slavlja obično upriličuje i dijeljenje sakramenta sv. krizme učenicima koji su završili osmi razred. Tako je bilo i ove godine. U crkvu je iz velike župne dvorane ušlo 37 krizmanika i krizmanica i zauzelo svoja određena mjesta, a iza svakoga njihova reda bio je red njihovih kumova i kuma. Kandidati su se dobro vjeronaučno pripremili u župnim katehezama.

U koncelebraciji s biskupom Ratkom bio je župnik don Ivica Puljić i više svećenika. Župni je zbor predvodio pjesmu a s. Anđelina zbor. U početku je biskupa pozdravio župnik u ime župe, a krizmanica je Antonela u ime svojih vršnjaka i vršnjakinja te krizmanik Ante uručio biskupu obilan dar. I za misna čitanja i za molitve vjernika bili su zaduženi krizmanici. Njihov je životni dan. A kolovoška nedjelja sunčana i topla, možda i previše topla u crkvi.

Nakon pročitana Evanđelja o zauzimanju mjesta na svadbi, gdje se obično vidi ceremonijalni red i disciplina, ili ako svatko zauzima mjesto po svojoj volji, – nered i jagma za prvim mjestima.

Vjerojatno se i sam Isus našao na nekom ručku i svojim sugovornicima iznio jednu kućnu priču, zapravo ono što je očima svojim vidio na toj istoj gozbi. A time je želio istaknuti veliku životnu istinu o čovjekovoj nemoralnoj umišljenosti ili moralnoj poniznosti. Gledajući kako se uzvanici na toj gozbi pred njegovim očima otimaju za prva mjesta za stolom, reče im pouku gdje bi trebali nastojati sjesti i gdje im je pravo mjesto. “Kada te tko pozove na svadbu, ne sjedaj na prvo mjesto da ne bi možda bio pozvan koji časniji od tebe, te ne dođe onaj koji je pozvao tebe i njega i ne rekne ti: ‘Ustupi mjesto ovome.’ Tada ćeš, postiđen, morati zauzeti posljednje mjesto” (Lk 14,7). Ako neki neugledan gost, veli Gospodin, dođe na svadbu prerano i vidi mnoštvo praznih stolica, a ne pita ravnatelja dvorane niti se ravnatelj sam sjetio da uzvanika odvede na njegovo sjedište, te on sam zauzme glavno mjesto ili blizu tomu, može mu se lako dogoditi da mu kućni domaćin pokaže rukom da to nije njegov stupanj, da tu treba sjesti netko “časniji”. On se mora, “postiđen”, pomaknuti naniže. Pa ako se i odatle mora pomicati naniže, jednom, dvaput, može mu pasti na pamet da napusti i svadbu i gozbu, i prvo i posljednje mjesto. On ne želi biti osramoćivan, a on je sam osramotio domaćina upadajući na mjesto na koje ga nitko nije zvao, nego on sam sebi izabrao stolicu i cvijeće!

I obrnuto: ako se dogodi da neki uzvanik u dvorani zauzme “posljednje mjesto”, lako će mu se dogoditi da ga domaćin pozove: “Prijatelju, pomakni se naviše!” U tom će slučaju njegova poniznost poprimiti na časti pred svima, a ne samo pred domaćinom. Isus ne kani dati lekciju iz bontona, a i to nam je potrebno! – nego izreći trajnu vjersku pouku.

Primjena prispodobe. Životne nas prilike poučavaju da stalno budemo ponizni, neumišljeni, nebahati. Zašto biti ponizan, skroman? Iz tisuću razloga. A evo samo dva-tri obična.

Ljudsko ne/znanje. Kada uzmemo u obzir ljudsko znanje, koje se stalno promiče, ostajemo poniženi kolišno znamo. Kažu da postoji 6 nepreglednih područja sveukupne ljudske znanosti: prirodno, društveno, tehničko, humanističko, biomedicinsko i biotehničko. A na tim područjima postoje 243 debele grane znanosti, koje otkrivaju sve o svijetu i čovječanstvu. Ti učio 0,001% vjeronauka za krizmu, a ostala ti sva teologija i još 242 široke grane drugih znanosti u koje nisi ni povirio.

Ljudske vještine i sposobnosti. Ili ako se usporedimo s pravim umjetnicima i predstavnicima svih onih “sedam sila” ovoga svijeta, odnosno sa sviračima na svih 99 glazbala ili s igračima svih onih 150 športova koji se prakticiraju na olimpijadama i na svjetskim prvenstvima, samo možemo mučnim zamuknuti mûkom. Vidiš li da ti koji si visok metar i šezdeset centimetara moraš zauzeti najniži red kada se slikaš, a ne uzdići se na najvišu stepenicu kao da si košarkaš iz NBA lige.

Ili: Kada ti sjedneš pokraj jednoga sveta čovjeka, tek onda vidiš kolika je tvoja nedoraslost. A ako se usporedimo s Isusovim znanjem, dobrotom, čistoćom, svetošću, tek onda vidimo kako smo daleko od prave ljubavi, molitve i žrtve. A on kaže: Slijedi mene! On došao na gozbu u onoga farizeja i zauzeo mjesto kod vrata. Nije se dao odatle, a i farizeji ga željeli poniziti. Zato on prispodobu na stol! Evo ti nä!

Na kraju Isus donosi kao poslovicu: Svaki koji sam sebe uzdiže i sebeljubno hvali, koji sebe smatra važnijim od drugih, doživjet će od drugih omalovažavanje. A tko se sam vježba u poniznosti, taj će rasti i u očima ljudskim i u očima Božjim.

Ima li većega i ljepšega primjera poniznosti od Djevice Marije? Bog pogleda na “neznatnost službenice svoje”, rasprši oholice umišljene, silne zbaci s prijestolja, a bogate otpusti prazne! (Lk 1,44-55). Nisu ni na posljednjem mjestu! Nego raspršeni, zbačeni, otpušteni!

Poslije sv. Mise, kada su završile pučke Mise po okolnim župama, došlo je više svećenika i iz Hercegovine i iz Dalmacije čestitati župniku i župi sa željom da Gospa od zdravlja zagovora župu da se zdravo razvija ekonomski i populacijski te cvate molitveno i religiozno, osobito da se mladi ponizno odazovu na “prva mjesta” u redovništvu i svećeništvu u Crkvi Kristovoj!

Župnik don Ivica Puljić u početku ove godine dostavio je na Ordinarijat za 2015. godinu ove statističke podatke o župi Neum: vjernika 3.600; krizmanika 44; prvopričesnika: 37; krštenja: 30; vjenčanja: 27; sprovoda: 12. Bilo s blagoslovom Božjim!

 

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.md-tm.ba/