Krizmanici, roditelji više vole vas nego vi njih!

SEONICA – U župi Seonici, u Duvanjskom dekanatu, sveta je krizma svake druge godine i dijeli se kandidatima iz osmoga osnovne i iz prvoga razreda srednje škole. U dogovoru sa župnikom i duvanjskim dekanom, fra Vinkom Kurevijom, biskup je Ratko došao u subotu, 11. lipnja 2016. u 10.00 sati slaviti sv. Misu i podijeliti sakrament sv. potvrde učenicima kojih je bilo trideset. Uobičajeni standard: jedna je krizmanica svojim riječima, čak je rukom pisala tekst, pozdravila biskupa a druga je uručila cvijeće, simbol mladosti. Župnik je kratko i srdačno pozdravio i predvoditelja i druge svećenike: don Barišu Čarapinu iz Vinice, don Blaža Ivandu iz Grabovice, don Ivana Bebeka iz Prisoja, a došli su župniku čestitati i fra Stjepan Martinović iz Kongore i fra Mladen Rozić iz Bukovice. Fra Gabrijel Mioč bio je na raspolaganju za sv. ispovijed.

Biskup je u propovijedi mladima iznio dva primjera iz Evanđelja: jedan muški, jedan ženski primjer.

U jednom se opisuje kako je jedna majka poganka u Sidonu, poganskom kraju koji je nekoć pripadao zemlji Kanaanu, imala kćer bolesnu. Možda joj je bilo petnaestak godina, eto kao tebi danas, krizmanico. Ne znamo imena ni majci ni kćeri. Čula mati za Isusa čudotvorca. Imala sreću susresti ga u Sidonu, kao da je namjerno došao da liječi. I žarko ga zamolila da joj izliječi malu bolesnicu. Isus se stao najprije izmicati, da vidi ženinu vjeru i ustrajnost. Ali žena očitovala svoju nepokolebljivu vjeru kakvu je Isus rijetko vidio u svoj Palestini. U doista neobičnu razgovoru s Isusom žena je pokazala neobičnu vjeru koja je Isusa zadivila, čak je ženinu vjeru i pohvalio i ujedno joj kćer posve izliječio (Mk 9).

A u drugom se slučaju opisuje kako je neki otac u Palestini imao bolesna sina. Bilo mu je jedno petnaestak godina, eto tako kao ti, krizmaniče! Doveo svoga sina najprije apostolima, ali mu apostoli nisu mogli pomoći. Pa se obratio izravno Isusu. Isus pita oca: vjeruje li da to on, Isus, može učiniti? Čovjek iskreno odgovara: Vjerujem, ali pomozi mojoj nevjeri! I Isus je i snagom takve vjere ili poluvjere pomogao. I mladićka je posve izliječio na temelju očeve vjere, ali i ocu pomogao da iziđe iz svoje nevjere (Mt 15).

Krizmanici, roditelji su vas donijeli na ovaj svijet, odgovorno pred Bogom i u obitelji.

Oni su vas odgajali i stalno odgajaju ne samo do 18. nego su vam pri ruci i nakon osamnaeste godine.

Oni se trude oko vašega školovanja i napretka. Vaš uspjeh – njihov je neuspjeh, a vaš neuspjeh – njihova je žalost.

Oni sav svoj život za vas zalažu da vama bude što bolje i u duhovnom i u tjelesnom pogledu.

Oni se brinu za vas od tabana do tjemena: u hrani, pilu, odijevanju.

Oni se zauzimaju za vaše zdravlje i sve će poduzeti da budete zdravi u svakom pogledu: jeste li vidjeli one biblijske primjere oca i majke što sve poduzimaju da pomognu zdravlju svoje djece?

Roditelji su odgovorni za vaš vjerski život: vjeronauk u školi, katehezu u župi, pohađanje svetih sakramenata.

Oni su mjesto vas na krštenju odgovarali da se odriču đavla i da vjeruju u Boga.

Oni su se obvezali da će vas odgajati u katoličkoj vjeri i katoličkom zajedništvu.

Oni su vas pratili na prvu sv. ispovijed i na prvu sv. Pričest. I radovali se vrhunskom radošću vašemu susretu s Isusom i Isusovim milosrđem.

Oni su vas danas, u vašoj 15. ili 16. godini, dopratili u crkvu da primite darove Duha Svetoga.

Vi danas svjesno i zahvalno ponavljate, potvrđujete – zato sv. Potvrda! – ono što su oni umjesto vas prije toliko godina izgovarali.

Oni će vam danas prirediti pravu obiteljsku gozbu.

Oni će one koji između vas žele poći u duhovni stalež ispratiti s ljubavlju i blagoslovom.

Kao što će vas svojom ljubavlju i brigom pratiti do vašega vjenčanja.

Vidite li, kako prvo Bogu, a onda svojim roditeljima najviše dugujete u svome životu.

A kakvi ste vi prema roditeljima? Poslušni ili neposlušni?

Puni poštovanja i ljubavi prema njima ili im prigovarate i ljutite se zbog najmanjih sitnica? Idu vam roditelji na živce?

Četvrta Božja zapovijed odnosi se na djecu da poštuju svoje roditelje, a ne odnosi se na roditelje, jer su roditelji po naravi puni ljubavi prema vama.

Sveta je krizma tekla prozivno, pobožno, uredno, razgovorno i odgovorno. Krizmanici su pokazali da su pomno pratili što se u propovijedi govorilo i na upite su spremno i vedro odgovarali.

Na kraju sv. Mise tajnik im je podijelio biskupovu knjigu: “Svećenici glagoljaši na području BiH. Trista godina djelovanja (1551.-1851.)”. Više je svećenika glagoljaša djelovalo, povremeno, i u seoničkoj župi.

I neizostavno slikanje kao spomen na ovaj jedinstveni dan u životu.

Biskup je u župnoj kući pozdravio Matiju, pastiricu, koja je uvijek darivala janje biskupu o krizmi. Po nekom prastarom običaju i zavjetu. Sada je prešla osamdesetu godinu i nije više moćna oblijetati oko ovaca. Ima ih samo troje-četvero. Matija, oslobođena si od privatnoga zavjeta. Bog te blagoslovio i svaku pomoć dao!

*****

Župnik je fra Vinko početkom ove godine dostavio na Ordinarijat ove statistike župe: vjernika 2.248; krštenja 17; vjenčanja 17; prvopričesnika 18; sprovoda 40.

 

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM