Križni put na Đubrane

Foto: http://www.zupapotoci.ba/

ĐUBRANI – Već deset godina, pete korizmene nedjelje u župi Potoci organizira se veliki Križni put na Đubrane. Đubrani su malo danas raseljeno mjesto na Raškoj Gori. Sedamdesetih godina prošloga stoljeća ovo je selo imalo je oko 250 stanovnika, a u selu je postojala i škola.

U ovom raškogorskom selu danas živi tek 12 stanovnika. Većina nekadašnjih mještana odselilo se u Mostar i u obližnje Vojno. Đubrani su poznati ne samo po Đubranskim mučenicima iz turskoga doba, nego i iz vremena Domovinskoga rata. Ovuda je vodio Put spasa koji je bio jedini izlaz u slobodu za tolike Bjelopoljce koji su bili u ratnom okruženju.

Put spasa vodio je  preko Vojna, Đubrana, Graba, Plužnog Doca, Vejzovića, Podivačja, Goranaca, Mostara, zapadne Hercegovine prema Dalmaciji.

Neki ovaj put danas koriste za rekreaciju tijela, a neki  za rekreaciju duha.

Na uspomenu i patnje Domovinskoga rata na cesti Vojno – Đubrani podignuto je 14 postaja Križnoga puta. Križni put traje oko dva sata, a uza župnika don Josipa Galića ove godine molilo je i šest novakinja iz  bjelopoljskog sestarskog samostana.

Hvala Bogu, Bjelopoljci i Raškogorci svake se godine okupe u velikom broju, ove godine oko 400, slaveći muku Kristovu, ne zaboravljajući da naš Križni put još traje.

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.zupapotoci.ba/