Patron župe i obljetnica posvete crkve sv. Mateja u Mostaru

Kršćanine, pođi za mnom!

Foto: Crkva na kamenu

MOSTAR – Župa sv. Mateja Apostola i Evanđelista proslavila je večeras svečanom svetom Misom svoga nebeskog zaštitnika. Misno slavlje predvodio je biskup Petar Palić, koji je na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa preuzeo službu upravljanja našim biskupijama. U koncelebraciji s biskupom Petrom bili su župnik don Ivica Boras, župni kapelan don Mate Pehar te još 12 svećenika iz naših biskupija među kojima i bivši župnici don Marko, don Jozo i don Ivan. Osobito svečan ton ovome misnom slavlju dali su župni zborovi “Angelus”, “Benedikt” i “Santos” pjevajući uz pratnju Simfonijskoga orkestra Mostar.
Biskup Petar u homiliji govorio je o Mateju kao čovjeku kojega je Isus osvojio pogledom, koji je zatim stavio sav svoj život u službu Riječi. Isus poznaje Mateja, vidi dalje od izvanjskoga izgleda, ne zaustavlja se na površini, nego zna kako prići srcu. A što to Isus vidi. Vidi čovjeka, smrtnika bez nekih drugih detaljnih karakteristika. I dok svi drugi u Mateju vide bijednika, carinika, Isus vidi čovjeka. Osim pogleda Isus Mateju upućuje poziv: Pođi za mnom. Nakon Isusova poziva i pogleda i Mateju se razbistrio pogled, postaje evanđelist i evangelizator. Poziv Mateju je poziv protiv čistunstva koji uvijek može lebdjeti u kršćanskoj zajednici u kojoj često mislimo da moramo biti zajednica savršenih ljudi. Zbog toga nam je često u rukama kamen za grješnike umjesto milosrdnoga pogleda, na usnama povik osude umjesto riječi oproštenja. Crkva nije utemeljena na savršenim ljudima, na svecima koji nikad ne griješe, nego na apostolima koji su iskusili gorčinu pada ali i milost oproštenja.
Na kraju propovijedi istaknuo je: “Kada slavimo Euharistiju, pogled nam je usmjeren na Isusa koji je prisutan među nama pod prilikama kruha i vina. Isus je prisutan među nama ne samo da bismo mu se divili, nego kako bismo ga blagovali, kako bismo se njime hranili, kako bismo prikupljali snagu za svoj život. Zato na ovoj Euharistiji molimo sv. Mateja da u nama iz dana u dan raste ljubav prema Božjoj Riječi, da nam pomogne da i mi svakoga dana u svome životu otkrivamo Isusov pogled ljubavi, milosrđa i praštanja. Molimo zagovor sv. Mateja da iz našega srca odagna svaku riječ osude i zavisti prema drugima, da nam pomogne da budemo radosni kršćani, svojim životom navjestitelji Radosne vijesti i odgovorni branitelji žive Crkve.”
Župnik don Ivica na kraju misnoga slavlja izrekao je zahvale svima koji su pripomogli ovih dana kako bi se dostojno i pobožno proslavio patron ove župe i obljetnica posvete crkve. Zahvale ponajprije vjernicima, pjevačima, čitačima, ministrantima, Simfonijskom orkestru Mostar, svećenicima a posebno biskupu Petru koji je rado prihvatio doći i slaviti prvi put svetu Misu u ovoj župi.
Za proslavu patrona župe vjernici su imali prigodu pripremiti se kroz duhovu trodnevnicu od 18. do 20. rujna. Imali su prigodu za ispovijed, molila se sveta Krunica te  Klanjanje pred Presvetim. Misna slavlja predvodili su: fra Renato Galić, mladomisnik; don Ivan Bijakšić, župnik župa Ravno i Trebinja i fra Valentin Vukoja, župnik župe Posuški Gradac.

Izvor: Crkva na kamenu