Majko, o moli za nas!

Foto: Crkva na kamenu

HRASNO – “Evo nam, Majko, tvojega čuda, svijeta mnoštvo hrli odsvuda. Cestom i stazom u Hrasno danas, pjevajuć, Majko, o moli za nas!” Riječi himne Kraljici mira potvrdile su da je uistinu bilo čudesno stići novom stazom, novom cestom, do Hrasna i vidjeti silno mnoštvo koje se slijevalo sa svih strana Hercegovine. Na nedjelju Dobroga Pastira, 8. svibnja, kada slavimo i Majčin dan, Crkva u Hercegovini, osobito vjernici Trebinjsko-mrkanske biskupije a i šire, okupljaju se u župi i svetištu Hrasno časteći Kraljicu mira – našu nebesku Majku. Zbog pandemije koja nas je zadesila, dvije godine nije bilo službenoga hodočašća u ovo biskupijsko svetište, stoga je ove godine ponovno organiziran dolazak po župama a vjernici su stigli i samostalno, hodočasteći, moleći se i ispunivši svoje osobne zavjete.
Rana sveta Misa bila je u 8 sati. Zatim je započeo doček hodočasnika u svetište te prilika za svetu ispovijed. Svečana sveta Misa bila je u 11 sati a predslavio ju je mons. Ivan Štironja, kotorski biskup. Na početku misnoga slavlja sve je prisutne pozdravio župnik i upravitelj svetišta don Antun Pavlović. Riječi dobrodošlice uputio je ponajprije predvoditelju svete Mise biskupu Štironji, zatim svim svećenicima, časnim sestrama, svim hodočasnicima zajedno s hrvatskim braniteljima 113. šibenske brigade hrvatske vojske. Oni svake godine dolaze u Hrasno, najprije na Stolove položiti cvijeće i upaliti svijeće za svoje suborce, a zatim sudjeluju na svetoj Misi. Vrijeme je bilo promjenjivo ali u pravi čas se stabiliziralo te je na početku misnoga slavlja upriličena tradicionalna procesija na Gradinu do Gospina kipa. Uz Gradinu pjevale su se Litanije, a kod kipa izmoljena je posvetna molitva te blagoslov vozača i vozila. Uz pjesmu župnoga zbora vjernici su hodeći u procesiji silazili s Gradine.
U svojoj propovijedi biskup je osobito istaknuo ulogu majke u obitelji i današnjem društvu i vremenu, kao i vrijednost svake žene koja u srcu gaji i želi postati majka. “Okupljeni oko nebeske majke Kraljice mira danas na poseban način želimo zahvaliti dragome Bogu na svim dobročinstvima kao i majci Kraljici mira, čudesnoj odvjetnici i zagovornici ljudskoga roda. Danas joj se ponovno želimo uteći, dolazimo joj sa svim svojim molitvama, nakanama, odnosno zavjetima. Liturgija ove nedjelje uvodi nas u dvije velike teme našeg kršćanskog hoda, a u ovo posljednje vrijeme još ga i nazivamo sinodalni hod. Četvrta uskrsna nedjelja obilježava se već nekoliko desetljeća kao nedjelja Dobroga Pastira, dan molitve za duhovna zvanja. Danas posebno molimo da Gospodin u pastoralnu žetvu svoju pošalje brojna svećenička i redovnička zvanja. Druga nedjelja u mjesecu svibnju obilježava se kao Majčin dan. Zato danas posebno Bogu preporučimo naše majke…”
Na svršetku euharistijskoga slavlja župnik don Antun zahvalio je biskupu Ivanu i svima drugima koji su na bilo koji način pridonijeli u organizaciji ovoga slavlja. Župljani i hodočasnici ostali su nakon svete Mise u razgovoru i druženju, u pjesmi i molitvi sa zahvalom i radosna srca ponavljajući potiho stihove himne: “Kraljice mira, evo nas k tebi, spas da nađemo svijetu i sebi!”

Izvor: Crkva na kamenu