Proslava Male Gospe u Trebinju

Foto: Željko Budimir

U četvrtak, 8. rujna 2022., svečano je proslavljena svetkovina Rođenja Blažene Djevice Marije, zaštitnice trebinjske katedralne župe. Pred početak misnoga slavlja molila se pobožnost svete krunice te litanije Blaženoj Djevici Mariji. Dvojica svećenika bila su na raspolaganju za svetu ispovijed.
Svečano misno slavlje predvodio je biskup u miru, mons. Ratko Perić, a koncelebrirala četvorica svećenika: don Mladen Šutalo, župnik župe Neum i dekan Trebinjskoga dekanata, don Nedjeljko Krešić, župnik župe Gradac kod Neuma, don Gordan Božić, župnik župe Domanovići, i don Milenko Krešić profesor na KBF-u i duhovnik u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Asistirao je bogoslov Jurica iz župe Neum. Liturgijska proslava odisala je primjerom života Blažene Djevice Marije – jednostavnošću i svečanošću.
Evanđeoski odlomak navijestio je neumski župnik. U prigodnoj homiliji mons. Perić približio je skupini od 50-ak vjernika život i djelo Blažene Djevice Marije. Propovijedajući o Gospi biskup je prikazao njezin životni tijek kao život potpuna predanja i suradnje s Bogom. Marija jest istinska službenica Božja i posrednica između svoga Sina i ljudi. Biskup je posebno naglasio događaj Isusova čuda u Kani Galilejskoj kao primjer istinskoga Gospina posredovanja što nam je čvrst zalog za naše prošnje.
Po svršetku svete Mise, nakon duhovne okrjepe, uslijedilo je i tjelesno osvježenje, u prostorijama katedralne župe.
Župnik trebinjski i biskupski vikar Trebinjske biskupije, don Ante Luburić, bio je iznenadno spriječen sudjelovati u ovom svečanom danu, a njegov pripremljeni pozdrav okupljenim vjernicima, braći svećenicima i predvoditelju slavlja pročitao je don Milenko Krešić.

 

Izvor: Crkva na kamenu