Mali koraci za velike promjene

Nakon službenoga otvaranja četvrte “Volonterske akcije 72 sata bez kompromisa” koja je u četvrtak, 29. rujna, otvorena konferencijom za novinare, u petak, 30. rujna, uspješno su realizirane aktivnosti prvoga dana trodnevne volonterske akcije koja se i ove godine realizira pod geslom “volontiRAJ NA ZEMLJI”.

Tijekom prvoga dana ove velike akcije, na kojoj volontira 1100 volontera iz cijele Bosne i Hercegovine, volonteri su započeli rad na oko 80 projekata različita karaktera: ekološkog, medijskog, kreativnog i humanitarnog. Mlade ruke su, na oko 25 mjesta širom Bosne i Hercegovine, pritjecale u pomoć tamo gdje je ona bila prijeko potrebna. Tako su dan obilježile akcije čišćenja i uređenja crkvenih i školskih dvorišta, posjeti starih, nemoćnih i bolesnih, posjeti staračkim domovima, dječjim domovima bez roditeljskoga staranja, prikupljanje osnovnih živežnih namirnica u tržnim centrima, rad u dječjim vrtićima, priprema kolača i čestitki i sl. Također, svoju su spremnost na nesebičnu pomoć mladi pokazali i doprinosom u svakodnevnim poslovima starijim župljanima, kao što su priprema ogrijeva, berba malina i dr.

Prvi dan ove akcije poslao je poruku o veliku bogatstvu Bosne i Hercegovine, a to su ovi mladi ljudi, koji žele dati doprinos lokalnoj zajednici i koji nerijetko trebaju samo priliku i nekoliko riječi ohrabrenja kako bi pokazali kolika je snaga skrivena u njihovim dlanovima. Stoga je cilj ove velike akcije upravo u tome: dati priliku mladima da budu ono što jesu. A istina je da jesu marljivi, snažni i sposobni graditi kvalitetniju današnjicu. Zato je svatko od njih nezamjenjiv i dragocjen. A ono što je dragocjeno ne smije se olako pustiti, nego treba gorljivo braniti.

“Volonterska akcija 72 sata bez kompromisa” zaista je sjajan projekt koji potvrđuje da u našoj zemlji postoje mladi koji su spremni beskompromisno dati sebe na raspolaganje onima kojima je pomoć potrebna. Poseban je doživljaj iskoristiti trenutnu predizbornu šutnju za “volontersku galamu” – bio je iskren koordinator projekta Josip Milanović koji je zahvalio svim partnerima projekta, volonterima ali i građanima koji su podržali prvi dan akcije.

Mladi će već danas nastaviti raditi na projektima koje su osmislili u svojim župnim i lokalnim zajednicama, a već sutra uživati u zabavnom i duhovnom programu čime će zaključiti još jednu volontersku avanturu, trenutno najveću u Bosni i Hercegovini.

Marija Puljić

Izvor: Crkva na kamenu