Milosrđe raskajanima

Foto: hr.wikipedia.org

GORICA-STRUGE – Mali Uskrs – Bijelu Nedjelju – Nedjelju Božanskoga milosrđa – slavimo tjedan dana nakon Uskrsa, i to od 1992. godine, prema odluci pape Ivana Pavla II., sada svetoga. To je nedjelja u kojoj osobito dolazi do izražaja veličajna proslava Isusova milosrđa iskazana prema Tomi apostolu, koji je pokazivao odbijanje da povjeruje u Isusovo uskrsnuće sve dok ne stavi svoje prste u mjesto čavala, kako nas izvješćuje apostol Ivan u svome Evanđelju (20,24-29). Ali i Isusovo milosrđe iskazano svim apostolima koje je također ovlastio da mogu u obliku sakramenta ili vidljiva znaka prenositi dar Božjega oproštenja svima raskajanima na ovome svijetu.

Sveta krizma u Gorici Strugama, u Čapljinskom dekanatu, u dogovoru s don Dragom Bevandom, župnikom. I to u 9.00 sati u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla. On je kroz ovu školsku godinu neposredno pripremao osam osmaša – četiri krizmanika i četiri krizmanice, a njima se priključilo još osmero odraslih pripravnika iz susjedne Čapljine, koje je preporučio čapljinski župnik don Ivan Kordić. Crkvu su u Gorici ispunili roditelji, kumovi i redoviti nedjeljni misari. U koncelebraciji bio je i susjedni župnik iz Gabele, don Ante Đerek i don Marin, tajnik.

Pozdrav predstavnika krizmanika kao i pozdrav župnika don Drage biskupu Ratku i svima okupljenima u početku sv. Mise najavljuje da će u župi biti radosna svečanost. Tomu pridonosi i župni zbor koji predvodi uskrsne i misne pjesme s kora.

Biskup u svojoj propovijedi ukratko tumači kako među sedam svetih sakramenata imamo četiri koji se primaju samo jednom u životu: krštenje, krizma, sveti red i ženidba. Jednom valjano kršten i krizman – zauvijek kršten i krizman; jednom vjenčan – vjenčan do groba, tj. do smrti jednoga od supružnika. Jednom zaređen – ostaje svećenik zauvijek, pa makar i ne obavljao svoje službe. A tri su sakramenta koji se mogu primati češće u životu: sv. ispovijed, sv. Pričest i bolesničko pomazanje. Današnje Evanđelje (Iv 20,19-31) prenosi nam riječi uskrsloga Krista koji se čudesno ukazao apostolima u dvorani Posljednje večere. Udahnuo u njih Duha Božjega i izgovorio božanske riječi: „Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im“. U katekizmu se uči da je Isus ovim riječima ustanovio sakrament sv. ispovijedi za koju je ovlastio svoje apostole učenike da sakramentno otpuštaju grijehe onima koji se ispovijedaju i kaju, a ne otpuštaju onima koji se ne kaju. Koliko god puta griješimo i koliko se god puta istinski kajemo, toliko puta Bog po apostolima i njihovim nasljednicima biskupima i njihovim suradnicima svećenicima prašta grijehe. Krizmanici, eto Božjega milosrđa koje iziskuje i očekuje naše priznanje i kajanje.

Župu Gorica-Struge osnovao je biskup Pavao Žanić 11. rujna 1988. Crkva je blagoslovljena 29. lipnja 1994. Don Drago, koji vodi župu od 2000. godine, u svome izvješću na Ordinarijat početkom ove godine prikazao je ove podatke za prošlu godinu – katolika: 808; vjenčanja: 7; sprovoda: 7; krštenja: 8; prvopričesnika 9; krizmanika: 16. Nije župa u minusu, ali nije ni u veliku plusu. Ali jest u posljednjih nekoliko godina porastao broj vjernika za tridesetak. Don Željko Majić, generalni vikar, po biskupovu nalogu pregledao je župne knjige i račune 31. ožujka, a biskupu ih je vidio i potpisao 3. travnja 2016.

Neka nebeski zaštitnici sv. Petar i Pavao zagovaraju kod Boga sve vjernike i stanovnike ove župe da žive na slavu Božju i na trajan porast poželjna mira, reda i rada!

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM