Biskupova Božićna čestitka 1993.

Mir Božji svima vama

U ONO VRIJEME BIJAŠE OVAKO:

Država: Imperium Romanum, jedan Dom od Urala do Portugala.

Car: Gaius Julius Caesar Octavianus Augustus. On bi se inače potpisivao: “bog i gospodin” (a povijest mu to prevodi: ubogi bogalj).

Stanovništvo: Oko 100 milijuna građana. Zapravo od toga oko 60 milijuna pravih pravcatih robova. Jedan rob litra mlijeka! Carstvo roblja i groblja.

Državni budžet: Dvije trećine nacionalnog dohotka za naoružanje i osvajanje. Senatus populusque Romanus kaže: za oslobođenje i obranu! Ostatak postotka za preživlje­nje.

Vojni uspjesi, tj. oslobođene zemlje: Italia, Britannia, Galia, Germania, Helvetia, Hispania, Pannonia, Dalmatia… Pradrevna Europska Unija! Pošlo se i u Malu Aziju, u Svetu Zemlju, u Egipat. Nastupio Mir. Rimski mir – Pax Romana.

Vjera: 3500 bogova u Pantheonu u Rimu. Iz svake Krajine po dva-tri.

Društveni moral: Pukovnik Publije svojoj supruzi Klaudiji u Rimu, koja mu je javila radosnu vijest da je pred porodom, odgovara iz unprofora iz Egipta: “Ljubljena, ako bude muškić, othrani ga. Ako li ženskica, baci je u Tiber!”

Književnost: Pjesnik Virgilije objavljuje svoju Četvrtu “mesijansku” eklogu i pjeva o nadolazećem “zlatnom dobu”, aurea aetas. Ovidije obrnuto! Nekad bilo!

U Svetoj Zemlji nalazi se Betlehem – kuća kruha. Najblaženija među ženama obija betlehemske pragove da rodi Muškića. Nitko da je zovne; od nje okreću glavu, umjesto da je nazivaju Blaženom. Njezin će se Mali roditi radije među pitomim životinjama nego među podivljalim ljudima! Po Njegovu rođenju hudi Herod naređuje masakriranje nevinih. Za svaki slučaj. Pobijen grad Nedužnih muškića. Gospa s Najnevini­jim izbjegla u Egipat, odakle je 400 godina Izabrani narod vapio za Obećanom zemljom! I nikad nigdje ne bijaše za Njega mjesta, osim na – Križu! Ako je tako bilo u Svetoj Zemlji, pa kako će tek biti u Ne-svetoj!

A U OVO DOBA JEDNA STRANA SLIKE OVAKO:

Naziv zemlje: Bosna Hercegovina Unija Triju Republika Hrvatska Republika Herceg Bosna Republika Srpska Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna Sedam Enklava Sarajevo itd.

Šef: Malo ih je manje nego u rimskog cara imena.

Vojni uspjesi: Oko 70 % zemlje pod srpskom čizmom, za ostalo se biju i ubijaju hrvatske postrojbe i muslimanske armije.

Granice: ovise o položajima, a ti su redovito sakriveni.

Državni budžet: Malo manje od dvije trećine za teško i lako naoružanje, za agresije ili obrane. Inače Amerika i Europa šalju u-en-ha-ce-ere za puko preživljenje nudeći embargom i okruglim stolom: Pax Iugoslava!

Ratna slika: Od 4,300.000 stanovnika 830.000 ih je katolika, a njih 400.000 prognanih, nekoliko tisuća pobijenih, tri put više tisuća ranjenih, dvadeset puta tisuća u sabirnim selima i gradovima bez dostatna dotoka vode, struje, hrane i medicine; 150 župa uništenih, 200 crkava razorenih. Muslimani: preko stotinu tisuća pobijenih, preko dvije prognanih, preko tri zatočenih, preko četiri pet porobljenih. Preko 600 džamija razorenih. Pravoslavni: na desetke hiljada prognanih, malo manje pobijenih, stotinu crkava i kapelica oborenih. Uz to embargo!

Pravno-etički sustav: Sudovi ne rade. Zato grabež, palež, šverc, profiterstvo, zatvori-logori, silovanje, etničko čišćenje, pranje novca, krađe od igala do automobila; brat na brata, komšija na susjeda. Inače na punktovima: za jednog roba koji želi spasit glavu a sve ostaviti – litra benzina ili šteka duhana!

Mostar: Mostovi soreni, barikade podignute, snajperi dan-noć, topovi tutnje, lopovi razvlače, čarape se obuvaju na glavu! Lijeva obala Modre rijeke razara desnu, desna lijevu, a obje viču na sav Svijet što nas više jednom ne smiri!

* * *

Molitva: O svesilni Bože, o Božiću, vidiš li kakvi smo i kakvi bijasmo. Izvedi narod svoj, o Gospode, iz ovoga sužanjstva i zakrvavljenosti. Samo nam Ti možeš pomoći. Zato si se i rodio prije dvije tisuće godina. Radi nas ljudi i radi našega spasenja. Rodi se, o slavni Božiću, i među nama, ovdje i sada, makar i u prognaničkim barakama, molimo Te. Ne ćemo Te ubiti, vjeruj nam! Želimo Te zaista ljubiti kako Ti zapovijedaš. Omekšaj nam okorjela srca i tvrdovrate glave! Obrati nas da se obratimo. Otvori nam zlatno doba Mira, pravednoga Mira, trajnoga Mira, onoga Božanskoga koji je djelo Pravde. I uspostavi Mir na zemlji koji ne može dati Svijet, nego samo Ti. Pomozi, molimo Te, svakom stanovniku ove napaćene zemlje.

Bio sretan Božić svima koji žele biti Božji!

† Biskup Ratko

——————-

Objavljeno u: Hrvatski list, 22. prosinca 1993., str. 5.

Izvor: Crkva na kamenu