Misa na Sjenici Popova polja na blagdan apostola mučenika sv. Jakova

HUTOVO – Na spomendan apostola mučenika sv. Jakova 25. srpnja 2018. slavljena je sveta Misa na mjestu Sjenici u Popovu polju, i to na onome dijelu koji je u sastavu župe Hutovo. Misno slavlje predvodio je župnik Vira don Ilija Drmić, a u koncelebraciji su sudjelovali uz hutovskoga župnika don Anđelka Planinića, i ovi svećenici: don Nedjeljko Krešić iz Graca i don Antun Pavlović iz Hrasna, te bili su nazočni župnik Pologa don Pero Marić, koji je bio dugogodišnji donedavni župnik u Hutovu i umirovljenik don Bariša Čarapina, prvi hutovski župnik, graditelj crkve i župnoga dvora.

U svojoj propovijedi predvoditelj je govorio o apostolima koji su svaki na svoj način pozvani u apostolsku službu i zdušno joj odgovorili, osim Jude. Sv. Jakov je ubijen prvi od apostola u progonu kršćana 42. godine. Kasnije su bili ubijeni i ostali apostoli koji se nisu mogli nakon Kristova uskrsnuća, njegovih ukazanja i uzašašća vratiti svojim kućama i poslovima što su ih ostavili prigodom Kristova poziva i njihova odziva u apostolsku službu, nego su nastavili Kristovo djelo ne bojeći se nikakva oblika ubijanja i smrti. I brat sv. Jakova, apostol sv. Ivan, ustrajno je naviještao svoga Gospodina, Kyriosa, napisavši Evanđelje, tri poslanice i Otkrivenje umrijevši naravnom smrću u dubokoj starosti. Ovaj apostol, koji je ustrajao u hodu do Kalvarije, nije završio ovozemni život mučeničkom smrću, a svi ostali, izuzevši Judu Iškariotskoga, bili su ubijeni kao istinski svjedoci našega Spasitelja. Don Ilija je spomenuo i mučenika i svjedoka katoličke vjere Marka Milanovića, koji je rođen u Kruševu kod Stoca 1837. (ili 1839.), a ubijen je u Jakomiru krajem travnja 1859. godine. Ovaj mladić objedinjuje sve nevino ubijene vjernike Hrvate na ovome prostoru od apostolskih vremena do danas. Stoga se molimo Bogu da ga Crkva proglasi blaženim i svetim.

Poslije svete Mise uslijedio je ručak za stolovima u hladovini ispod betonskih natkrivenih sjenica podignutih uokrušce crkve sv. Jakova s razgranatom topolom u sredini dvorišta. Crkva je izgrađena u vrijeme župnika don Ivice Puljića, a blagoslovio ju je prije Domovinskoga rata tadašnji biskup Pavao Žanić. Nakon blagovanja i ugodnih sjećanja na rodni zavičaj prisutnih vjernika iz raznih mjesta odseljenja, kao i domaćih koji su unatoč svemu ostali na starim ognjištima svojih sela župe sv. Ivana Krstitelja u Hutovu, zaorila se i pjesma, ona draga narodna i pučka, što se razlijegala i tijekom duge i teške povijesti našega naroda na ovome svetome tlu Trebinjske biskupije.

Izvor: Crkva na kamenu