Misa posvete ulja u mostarskoj katedrali

Foto: Crkva na kamenu

MOSTAR – Misom posvete ulja svećenici Mostarsko-duvanjske biskupije na Veliki četvrtak, 14. travnja, u katedrali Marije Majke Crkve obilježili su spomen ustanovljenja svećeničkoga reda na Posljednjoj večeri. Euharistijsko slavlje predvodio je biskup Petar Palić a u suslavlju, uz velik broj svećenika, sudjelovao je i apostolski vizitator za župu Međugorje mons. Aldo Cavalli te provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.
Dok se suočavamo s krizama, problemima i izazovima života na osobnoj, globalnoj i lokalnoj razini ponekad čak možemo početi vjerovati da nam je Bog dalek. Međutim to nikada nije tako, istaknuo je biskup Petar u homiliji. U sakramentalnom životu Crkve darovan nam je velik dar, a u slavlju svakog sakramenta osjećamo da Bog nije daleko, nego je tu, blizu nas, u našim radostima i strahovima, u nemoćima i jakostima. Čitanja današnje liturgije usmjerena su na djelovanje pomazanja. U Starom Zavjetu pomazanje je bilo znak uzimanja u Božju službu. Za nas kršćane pomazanje nikada nije pitanje osobnoga posjedovanja neke posebne zemaljske moći i statusa. Upravo suprotno. Oni koji su pomazani da po svetom redu služe u Crkvi, oni koji su pozvani na bilo koju službu u Crkvi ne mogu sebe više smatrati središnjim osobama svoje vlastite službe. Mi smo izabrani i uzeti za Božju službu. Naša služba nije nešto što proizlazi iz nas samih, nego dolazi od našega pomazanja uljem Duha Svetoga. Ne pomazujemo sami sebe, nego smo odabrani, izabrani, pomazani i poslani da u ime Crkve naviještamo silna djela Onoga koji nas je pozvao. Postajemo službenici Duha u vjeri u kojoj slijedimo Isusov put kojega se u Velikom tjednu sjećamo kao onoga koji je sam uzeo lik sluge, kazao je Biskup.
Nakon propovijedi svećenici su obnovili svoja svećenička obećanja, a zatim je biskup Petar blagoslovio i posvetio ulja za sakramente i ostale crkvene potrebe.
Na kraju misnoga slavlja biskup je svećenicima uputio i riječi poticaja i zahvale za njihovo svećeničko služenje. Pozvao je sve svećenike i prisutne vjernike koji ovom liturgijom ali i večerašnjim liturgijama ulaze u vrhunac liturgijske godine, u slavlje svetoga Trodnevlja da s vjerom i odanošću slave ta otajstva, “a mi svećenici da kao što smo i obećali u svećeničkom ređenju doista nastojimo živjeti ono što drugima propovijedamo. Neka nas u tom nastojanju prati Božji blagoslov koji molim najprije za sve vas, za sve one koji su vama povjereni na župama i u službama u kojima jeste, za cijelu našu Biskupiju i za sav svijet. Neka nam Gospodin daruje obilje svoga Duha i neka nam daruje svoj mir.”
Pjevao je katedralni zbor Marija.
U srijedu, 13. travnja, biskup Petar slavio je svetu Misu posvete ulja sa svećenicima Trebinjsko-mrkanske biskupije u trebinjskoj katedrali.

Izvor: Crkva na kamenu