25. obljetnica ređenja msgr. Ratka Perića

Foto: Crkva na kamenu

MOSTAR – Jučer, 14. rujna, na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa, svečanom svetom Misom zahvalnicom obilježena je 25. obljetnica ređenja msgr. Ratka Perića, mostarsko-duvanjskoga biskupa i trebinjsko-mrkanskoga upravitelja, te ujedno i obljetnica posvete mostarske Katedrale posvećene Mariji Majci Crkve. Misno slavlje predvodio je biskup Ratko u zajedništvu s petoricom nadbiskupa i dvanaestoricom biskupa a u koncelebraciji je bilo oko 100 svećenika, dijecezanskih i redovničkih.

Sve je okupljene pozdravio katedralni župnik i mostarski dekan mons. Luka Pavlović, te čestitao Biskupu srebrni jubilej. “Zahvaljujemo Vam na spremnosti služenja i vršenja odgovorne apostolske službe, na svemu što ste kroz ovih 25 godina doprinijeli rastu i razvoju vjere u povjerenim vam biskupijama, te vam od srca čestitamo srebrni jubilej biskupstva, zahvaljujemo trojednom Bogu na svim milostima kojima vas je obdario, oče Biskupe, i nama podario. Bog vas poživio”, kazao je don Luka.

Na početku misnoga slavlja biskup Ratko istaknuo je kako je ovo prigoda da se iskaže naše najdublje klanjanje Presvetomu Trojstvu i zahvalnost Mariji Bogorodici, Majci Crkve kojoj je posvećena ova Katedrala. Svoju zahvalnost potom je upravio sv. Ivanu Pavlu II., koji ga je prije 25 godina imenovao biskupom koadjutorom te mu se utekao u zagovor da podrži u vjeri, ljubavi i nadi Crkvu u Hercegovini i napose da pomogne svom nasljedniku papi Franji u učiteljstvu i upravi na ponos Katoličke Crkve. Potaknuo je i na zahvalnost i graditeljima mostarske katedrale: pokojnomu biskupu ordinariju Petru Čuli, biskupu koadjutoru Pavlu Žaniću, generalnom provikaru don Marku Periću, kasnije biskupu kotorskomu, i svim dobročiniteljima, pokojnima i živima.

Predsjednik BK BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, uputio je okupljenima prigodnu homiliju, a na kraju misnoga slavlje generalni vikar don Željko Majić zahvalio je u prvom redu Bogu, a zatim i biskupu Periću za njegovih 25 godina vjernoga apostolskog služenja ovoj mjesnoj Crkvi. Zahvalio je potom kardinalu Puljiću na dolasku i izrečenoj propovijedi te riječi zahvale i pozdrava uputio svim preuzvišenim nadbiskupima i biskupima, svim brojnim nazočnim svećenicima, časnim sestrama, visokopreosveštenom gospodinu Grigoriju, vladiki zahumsko-hercegovačkom. Poseban pozdrav uputio je rodbini i prijateljima biskupa Perića na čelu s bratom Nikolom, a nazočne je potaknuo da mole za vječni mir u Gospodinu pokojnim roditeljima Grgi i Janici. Zahvalio je generalima i svim vojnicima, časnicima i dočasnicima, svim djelatnicima u akademskoj i kulturnoj zajednici. Zahvalnost je iskazao i svima koji su u danima pripreme za ovo crkveno slavlje i u samom slavlju uložili nemalo truda i ljubavi: pastoralnom osoblju katedralne župe na čelu s mons. Lukom Pavlovićem, ceremonijaru don Ivanu Štironji i svim bogoslovima, sjemeništarcima i ministrantima koji su se potrudili da ovo misno slavlje protekne u najboljem redu. Pozdravio je i franjevačke postulante kao i kandidatice i postulantice franjevačke zajednice, te zahvalio velikom zboru Marija i orkestru pod ravnanjem don Nike Luburića koji su svojom duhovnom i skladnom pjesmom obogatili svečanu akademiju kao i združenim zborovima mjesnih biskupija i simfonijskom orkestru koji je svojom pjesmom uzveličao ovo misno slavlje pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića. Zahvalio je i s. Mateji Krešić i svim volonterima koji su pripremali i okitili katedralu. Za ovu prigodu maestro don Dragan Filipović skladao je svetu Misu koja je dar biskupu Ratku, a također pripremljeno je i uručeno misno ruho, dar redovnica na području mjesnih biskupija, i mitra, dar vjernika.

Potom su dvojica najstarijih aktivnih svećenika u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji, don Tomislav Majić, župnik u Grljevićima i fra Marinko Leko, župnik u Rakitnu uručili biskupu Periću prigodne darove. Don Tomislav mu je predao biskupski križ, a fra Marinko biskupski prsten.