Misa zahvalnica za mostarske maturante

Foto: Z. Zekić

MOSTAR – Misa zahvalnica za učenike završnih razreda mostarskih srednjih škola i ove godine je služena u katedrali Marije Majke Crkve. Biskup Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije dr. don Ratko Perić maturantima i njihovim ravnateljima, profesorima i roditeljima uputio je prigodne riječi i blagoslov. Misu zahvalnicu su organizirali ravnatelj Katehetskoga ureda dr. don Ante Pavlović i  biskupijski povjerenik za pastoral mladih mr. don Mladena Šutala.

Povjerenik za mlade don Mladen Šutalo ovom prigodom se zahvalio svim ravnateljima, nastavnicima i učenicima zbog dolaska na svetu Misu zahvalnicu koja je svojevrsna kruna zrelosti i završetka osnovnoga i srednjega odgoja i obrazovanja. Istaknuo je važnost upravo te zrelosti usporedivši je s voćem koje je najukusnije i najbolje upravo kada je zrelo, u odnosu na ono nezrelo od kojega “trnu zubi”, i prezreloga voća koje je gnjilo i trulo.

Biskup Ratko Perić u poticajnoj propovjedi i odgojnom govoru istaknuo je važnost intelektualnoga odgoja  i obrazovanja ali još više odgoja svijesti i savjesti u ljudskom životu. U tomu iznimno važnu ulogu ima savjest i slobodna volja koja donosi odluku o tome hoće li se slijediti moralni zakoni koji je u nama i iznad nas. Biskup Perić je govorio i o rastu i sazrijevanju tijela ali još više o sazrijevanju savjesti i jedinoj istini da će se možda na ovom, ali sigurno na onom svijetu, Bogu morati položiti računi. Naglasio je kako nam je znanje potrebno, ali još više savjest koja ne smije biti uprljana grijehom. Posebice je rekao kako je čovjek sklon grijehu i ukoliko bi se pregazila šesta zapovijed koja izričito traži da se na počine grijeh bludništva, ništa čovjeku ne bi priječilo da pregazi i petu koja traži da se ne ubije, ili nadalje ne ukradi, ne laži, itd. Zaključio je kako mladi čovjek, ako želi biti sretan i druge usrećivati, mora shvatiti da sreća nije u njegovim rukama nego u Božjim rukama i da se može izmoliti čestitan i pošten život.

U prepunoj katedrali Misi zahvalnici su se odazvali učenici i profesori svih dvanaest srednjih škola koje djeluju u gradu Mostaru.

Z. Zekić

 

Izvor: Crkva na kamenu