Misno slavlje na Tomića groblju

Foto: https://djaka-city.info/

ZVIROVIĆI – Svake godine pred kraj kolovoza u Zvirovićima, župa Presvetoga Srca Isusova u Studencima,  slavi se sveta Misa u za pogubljene Tomiće, na jednom od ukupno pet grobalja koja pripadaju Zvirovićima. Misno slavlje 29. kolovoza u 18 sati predslavio je biskup u miru mons. Ratko Perić a u koncelebraciji je bio župnik don Ivan Perić i don Branko Šimović, svećenik iz ove župe.
Iako po dosta hladnom vremenu za kolovoz praćenom povremenom kišom i grmljavinom, brojni župljani došli su pomoliti se za stradale Tomiće.
Unutar groblja nalazi se kapelica svetog Ivana Krstitelja a kako na ovaj datum slavimo mučeništvo sv. Ivana, biskup Perić u svojoj propovijedi osvrnuo se na njegov život s naglaskom da je sve moguće ukoliko smo pod Božjom rukom te propovijed zaključio riječima:
“Ako bude Božja, bit će nas. Ako se budemo držali Božje ruke, Božje volje, bit će nas, nećemo nestati ni u Njemačkoj, ni u Americi, ni u Austriji, ni u Australiji, ni ovdje u Studencima. Bit će nas ali budimo Božji, budimo kao i On.”
Ovo groblje datira još od turske vladavine i svjedoči o jednom od zločina koji je u to vrijeme učinjen prema Tomićima. Prema predanju, u to vrijeme turski vojnici su život oduzeli svim obiteljima Tomića koji su bili nastanjeni u tom kraju.
Posebna zanimljivost je višestoljetni hrast koji se nalazi unutar Tomića groblja. Riječ je o hrastu koji nije s našega područja a naziva se “makedonski” ili “grčki (trojanski) hrast”. Pretpostavka je da je žir hrasta koji su u to vrijeme sa sobom nosili turski vojnici kao hranu za konje, ostao na Tomića groblju, iznikao te stoljećima svjedoči jednu posebnu priču. Na žalost imena kao ni točna godina stradanja Tomića nije poznata.

 

Izvor: Crkva na kamenu/https://djaka-city.info/