Mladi, oduprite se đavlu i njegovu sjaju!

Foto: CNAK

GRADAC – U dogovoru sa župnikom don Nedjeljkom Krešićem, u nedjelju, 13. ožujka u 11.00 sati, biskup Ratko Perić podijelio je sakrament sv. krizme kandidatima iz župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gradcu kod Neuma, Trebinjski dekanat. Pet krizmanica i šest krizmanika zauzeli su prve klupe u župnoj crkvi. Iza njih njihovi kumovi a ostali vjernici posve su ispunili crkvu, i kor, i bilo je nešto svijeta i pred crkvom. Kratka srdačna župnikova dobrodošlica na početku sv. Mise i biskupov pozdrav. Čitanja i molitve vjernika pripale su krizmanicima, a Evanđelje don Stipi Gali, koji je prije dva tjedna spremno provjerio katekizamsko znanje kandidata i našao ih dovoljno poučenima. Crkvene pjesme pjeva cijela crkva, kako i valja.

Biskup je u homiliji govorio o nedjeljnom Evanđelju po sv. Ivanu (8,1-11). Šokantno izvješće o preljubnici pred jeruzalemskim Hramom. Evanđelist joj ne donosi imena. Uhvaćena je u činu griješenja u gradu. Doveli je čistunci farizeji pred Isusa da ga iskušaju kako s njom postupiti. „Učitelju! Ova je žena zatečena u samom preljubu. U Zakonu nam je Mojsije naredio takve kamenovati. Što ti na to kažeš?“ (11,3). Biva, ako kažeš da je treba kamenovati, onda radiš protiv vlastita osjećaja milosrđa, koje propovijedaš na sva usta. A ako kažeš da je ne treba kamenovati, onda si protiv Mojsija i sve Biblije. Izjasni se, dakle, ili joj oprostiti ili je kamenjem zasuti? Božanski je Učitelj, međutim, njih, farizeje, uhvatio u njihovu grijehu: „Tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci na nju kamen!“ (11,7). Svi se zgledaše i stadoše se izmicati „počevši od starijih“.

U susretu s Gospodinom na pitanje: „Zar te nitko ne osudi?“ žena je izgovorila samo dvije riječi: „Nitko, Gospodine!“ Na to je ni on nije osudio. Ali joj u tome trenutku nije ni oprostio niti je u miru otpustio – barem to tako ne stoji – samo joj je rekao da „ne griješi više“. Ako nastavi griješiti, slijedit će i sud i kamenovanje. A ako se iskreno pokaje i ne bude više griješila, Bog će joj se smilovati i nestat će i kamenja. Može se pretpostaviti da je iz zahvalnosti prema milosrdnom Isusu došla kojom drugom zgodom i tražila oproštenje. Možda je iz Ivanova osmoga poglavlja, gdje se opisuje „preljubnica“, prešla u Lukino sedmo, gdje se prikazuje „grješnica u gradu“ (7,37), kao što to, ne bez razloga, povezuju neki tumači.

Samo je Isus, koji je bez ikakva grijeha, imao pravo baciti kamen. Ali on to nije učinio. Ostavio je šansu ženi da se pokaje i pokaže odlučnom i jakom u odupiranju napasti i grijehu. Biskup je pozvao krizmanike i sve vjernike da očituju dar jakosti u svome životu ostajući vjerni Bogu i njegovu zakonu koji vodi u život vječni.

Biskup je potom, umjesto uobičajena nedjeljnoga Vjerovanja, primijenio oblik pitanja i krizmaničkih odgovora s obzirom na odreknuće od đavla i od njegova sjaja i zavođenja, te prihvaćanje Boga, Presvetoga Trojstva, Crkve Božje, izgovorivši zazivnu molitvu sedam darova Duha Svetoga i podijelio sveti sakrament pripravnicima.

Na kraju svete Mise zajednička i pojedinačna fotografija koja će krizmanike podsjećati na jedinstven dan u njihovu životu.

Udjela u fešti u župnoj kući osim župnika i biskupa, uzeli su udjela don Ivica župnik i don Stipe vikar iz Neuma, don Ante župnik i dekan iz Trebinja, don Pero župnik iz Hutova i don Marin tajnik iz Mostara.

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM