Molitva i poslušnost

ČELJEVO – Na spomendan Fatimske Gospe, 13. svibnja 2017., u župi Presvetoga Srca Isusova u Čeljevu, Trebinjsko-mrkanska biskupija, svečano su, za vrijeme sv. Mise koju je predvodio don Željko Majić, generalni vikar, proslavljena dva sakramenta: prvi put dvadeset i jedno dijete župe primilo je Isusa u Presvetom Sakramentu, a trideset i četvero mladih župe primilo je puninu darova Duha Svetoga. S predvoditeljem je koncelebrirao mjesni župnik don Tomislav Ljuban, a susjed don Vinko Raguž iz Dračeva bio je na raspolaganju za ispovijed i dijeljenje sv. Pričesti vjernicima. Pjevanje je predvodio župni zbor pod ravnanjem don Ivana Bijakšića, župnoga vikara s Gradine, koji redovito uvježbava ove pjevače.

U svečanoj ulaznoj procesiji, nakon ministranata s križem i svijećama, zajedno sa svećenicima, u crkvu su ušli prvopričesnici u bijelim haljinama. U klupama čekali su krizmanici u crvenim togama, njihovi kumovi, roditelji, rodbina i prijatelji koji su ispunili župnu crkvu. U ime krizmanika i prvopričesnika, krizmanik i krizmanica pozdravljaju predvoditelja:

„U ime 21 prvopričesnika i 34 krizmanika iz župe Čeljevo srdačno Vas pozdravljamo i želimo dobrodošlicu, prečasni Generalni vikaru. Stojeći pred Vama, našim župnikom don Tomislavom, koji nas je na ove sakramente pripremao, i župnom zajednicom, osjećamo radost zbog naših prvopričesnika što će po prvi put primiti Krista u svoje čiste duše i nas krizmanika koje će ojačati Duh Sveti. Ove sakramente primamo s nadom da smo u duhu pripravni. No, svjesni smo da nije dovoljno samo sakramente primiti, nego ih treba i proživljavati. Svjesni smo da taj zahtjev pred nas danas stavlja sam Isus koji nam se euharistijski daje te nas u Očevu i svome Duhu jača.  Nadamo se da ne ćemo izdati; ne ćemo ići putem zla nego putem dobrote i ljubavi, da ćemo u punini Duha rasti u vjeri kroz cijeli život. Zato danas, na prekretnici našega vjerskog života, preporučujemo se u  Vaše molitve, u molitve svih svećenika i cijele župne zajednice; da molite za nas da radosno prihvatimo Darove Duha Svetoga.

Dragi naši roditelji! I vama ovom prilikom zahvaljujemo jer ste od našega rođenja sijali u nas sjeme ljubavi, radosti, sreće i vjere te nas u toj istoj vjeri odgajali. Nismo uvijek bili poslušni. Zbog naših mladenačkih nestašluka, nismo vas uvijek razveseljavali. Nadamo se da će se to danas promijeniti te da ćemo okrijepljeni sakramentima postati zreliji što će se očitovati u plodovima poslušnosti i dobrote. Vama, dragi kumovi, koje smo sami izabrali, zahvaljujemo što ste prihvatili odgovorne zadaće da nam budete duhovna pratnja i pomoć da uvijek koračamo pravim putom, koji je sam Isus, koji nam se danas nesebično daje.“

Misna čitanja pročitali su krizmanici, a molitvu vjernika prvopričesnici koji su prinijeli i misne darove na oltar. Župnik je pričestio prvopričesnike, djelitelj sakramenta potvrde krizmanike, a sva trojica svećenika ostale vjernike. Prije završnoga blagoslova župnik je predvoditelju, kao znak sjećanja na ovaj svečani dan, uručio svećeničku štolu. Primajući štolu predvoditelj don Željko obećao je molitve i blagoslove i za krizmanike i za prvopričesnike te za cijelu župu ističući, što je bila i tema propovijedi, da dobre želje i plemenite nakane u ovom slavlju kroz usta prvopričesnika i krizmanika izražene, budu ostvarene po molitvi i poslušnosti Bogu, Crkvi, roditeljima i svima koje im Bog stavlja na put kao svoje savjetnike. Poput male fatimske djece Franje i Jacinte koje je taj dan Sveti Otac proglasio svetima.

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM