Sveta Misa na početku nove akademske godine

Molitva na prvom mjestu i prije početka rada

Foto: Crkva na kamenu

MOSTAR – Misnim slavljem u 12 sati u mostarskoj katedrali obilježio se početak nove akademske godine 2020./2021. s molitvom, blagoslovom i zazivom Duhu Svetomu. Svetu Misu predvodio je mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić, u suslavlju su bili don Mladen Šutalo, studenski duhovnik, don Marko Šutalo, predstojnik Teološko-katehetskoga instituta, don Ivan Perić, župnik župe Cim – Ilići i njihov kapelan don Antonio Krešić, don Josip Galić, župnik iz Potoka, don Mate Pehar, kapelan župe Rudnik i biskupov tajnik don Domagoj Markić.

Na početku sve prisutne pozdravio je studenski kapelan don Mladen, pozdravivši rektora Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zorana Tomića te sve prisutne dekane, profesore i asistente, predstavnike Studenskoga zbora, osobito sve studente. “Na početku smo naše akademske godine, zbog toga smo se okupili na ovoj svetoj Misi kako bismo zazvali Duha Svetoga da nas čuva, vodi i usmjerava naše životne korake na put dobra. Neka nas Duh Sveti prožima svim svojim darovima koji su nam uistinu potrebni, posebice u današnje vrijeme da budemo i ostanemo u Božjemu vodstvu.”
Biskup Petar u propovijedi istaknuo je kako smo se danas okupili oko Krista Gospodina kako bismo na početku još jedne akademske godine zamolili za njegov blagoslov. I ovo mjesto, katedrala koja je posvećena Mariji Majci Crkve puna je simbolike i pravo je mjesto za ovo naše slavlje. Prva slika crkve opisana je u prvom poglavlju Djela apostolskih gdje se govori o crkvi, po čemu je slično ovo naše okupljanje, gdje su se dvanaestorica okupila s Marijom i ženama na mjesto molitve. Prva crkva je marijanska crkva prikazana ne samo kao ona koja nakon silaska Duha Svetoga odlazi u svijet, nego koja je i pokretač zajedništva i poslanja. Prva crkva nije bila crkva koja nešto čini, koja djeluje nego okupljena crkva koja moli. Zbog toga bi nama kršćanima uvijek početak svakoga posla trebala biti molitva, zajedništvo s Gospodinom.
Liturgijsko pjevanje predvodio je Komorni pjevački ansambl Pro arte sa Studija glazbene umjetnosti FPMOZ-a uz vodstvo i orguljsku pratnju prof. mr. art. Katje Krolo-Šarac.

 

 

 

Izvor: Crkva na kamenu