Mostar za Vukovar

Foto: Cnak

MOSTAR – Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježen je 18. studenoga u Mostaru pod nazivom “I u Mostaru Vukovar svijetli”, u organizaciji Udruge “Hrvatsko srce nade” Mostar, u suradnji sa župama grada Mostara. Nakon večernjih svetih Misa krenuo je tihi mimohod od mostarskih župa prema Vukovarskoj ulici gdje su upaljene svijeće ispred križa vukovarskim braniteljima. Svake se godine u ovoj ulici okuplja sve više Mostaraca kako bi svojom nazočnošću i upaljenom svijećom pokazali svoju blizinu i sućut za sve Vukovarce i sve ono što su preživjeli prije točno 25 godina. Ove je godine mimohod i molitvu u Vukovarskoj ulici predvodila župa sv. Petra i Pavla predvođena župnikom fra Božom Milićem, a bili su prisutni i drugi svećenici iz mostarskih župa.

Također, Tropletova mladež je u 19,45 sati, podno Jubilejskoga križa na brdu Hum iznad Mostara, upalila 25 baklji u znak sjećanja na 25 godina od žrtve Vukovara i u čast 25. obljetnice uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Ovo je ujedno bio i završetak Tropletovih dana kulture – vjera, baština, identitet.

Vukovar kao simbol boli i patnje, ali i hrabrosti i slobode hrvatskog naroda kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini, treba i mora biti trajni lik i podsjetnik da je sloboda put popločan trnjem i suzama.