Mudrost je raditi za život u nebu

Foto: www.ljubuški.net

HUMAC – Župnik fra Ivan Boras priredio je očima ugodnu knjižicu pod naslovom SVETA KRIZMA, Humac, 16. travnja 2016. Dvadeset i osam stranica. Str. 2-6 popis 185 imena, i to 98 ženskih i 97 muških, polaznika prvoga razreda srednjih škola.

Vjeroučitelj fra Goran Azinović. Kandidati sv. krizme i njihovi kumovi i kume u prostranu crkvu u dugoj procesijom. U koncelebraciji s biskupom Ratkom i gvardijan je fra Velimir Mandić i još nekoliko otaca franjevaca.

Jedna krizmanica pozdravlja biskupa: “…Otkad smo se rodili, naši su se roditelji brinuli oko naše vjere, a kako smo mi stasali, sve smo bili sposobniji sami shvaćati svoju vjeru. U toj vjeri želimo i dalje živjeti. Sakrament sv. krizme ne primamo kao formalnost i ‘reda radi’, jer to stariji od nas traži, nego radi našega duhovnog rasta u vjeri koju smo naslijedili od svojih roditelja… Oče biskupe, sretni smo da ste danas ovdje među nama, na Vašem i našem Humcu, u našoj i Vašoj župi. Polaganjem Vaših ruku na naše glave i mazanjem sv. krizmom na našem čelu, po Vama dragi Bog u ovoj Godini milosrđa neka izlije na sve ove krizmanike darove svoga Svetoga Duha.”

Zatim sedmero krizmanika kratko tumače darove Duha Svetoga (str. 9-12), a mi ovdje još kraće: Mudrost – Po rukama biskupovim u sakramentu svete krizme izlij, Duše Sveti, na nas krizmanike dar mudrosti da našoj duši otkrije nebeska otajstva, njihovu veličinu, snagu i ljepotu. Razum – tim nas darom Duh Sveti osobito osposobljuje da možemo prihvatiti Božju riječ, te da možemo u svjetlu Božje riječi razumjeti i promatrati sebe, druge ljude i sveukupnu stvarnost. Savjet – Duše Sveti po biskupovim rukama i molitvama udijeli nam dar savjeta da nas vodi na svim putovima da uvijek možemo činiti po volji Božjoj. Znanje – Daj nam dar znanja kojim uvijek želimo tražiti ono što je gore na nebu, a da ne protratimo svoj život tražeći samo ono što je zemaljsko. Jakost – udijeli nam dar jakosti u poteškoćama i sumnjama, kada nam je nešto iznova činiti, kada nakon neuspjeha želimo opet pokušati.

Pobožnost – dar Duha Svetoga u kojem je središte našega kršćanskoga života. Strah Božji – dar straha Božjega novo je ime za ljubav prema Bogu. Bojmo se uvrijediti Boga i njegovo prijateljstvo jer ga ljubimo.

Župnik: pozdravlja biskupa u svoje ime i u ime cijele humačke župe sv. Ante. Naši mladi tako su poučeni i s radošću su u ovome slavlju otvoreni sedmolikoj milosti s neba! Posvjedočite nam o Bogu, Ocu milosrđa – osobito u ovoj Godini milosrđa. Jer nema veće milosti nego upoznati milosrdno Lice Očevo u Isusu Kristu i njegovim svetim sakramentima, ističe župnik.

Pjevači: Mješoviti župni zbor “sv. Ante”

Voditelj zbora: Zdenko Vištica

Marovićev: Gospodine, smiluj se, Svet i Jaganjče.

Peranov: Slava Bogu na visini.

Čitanje iz Djela apostolskih povjereno krizmanici.

Pripjev uz psalam: “Ako danas glas mu čujete, ne bude srca tvrda”, pjeva zbor i cijela župa, a solo s ambona psalam pjeva prof. Ante Paponja. Pripjev pred Evanđelje odlomak iz Händelova Mesije: Alleluja!

Evanđelje po sv. Ivanu: fra Velimir.

Iz biskupove u propovijedi o daru Duha Svetoga: mudrosti. Uzoran primjer razvoja takve duhovne mudrosti jest sv. Leopold Bogdan Mandić. Rođen prije 150 godina u Herceg Novom. Otac Petar i mati Karolina r. Carević imali su 12. dijete kojemu su iz zahvalnosti Ocu nebeskomu dali ime Bog-dan, Bogom-dan, od-Boga-darovan. Kako velikodušni roditelji koji su djecu koju su začeti – rodili, a sve koja su rođena – na koljenima odljuljali i u vjeri katoličkoj odgajali. Onaj dar mudrosti, koji je primio s drugim darovima Duha Svetoga u sv. krizmi kao dječak, on je u 16. godini zaželio razvijati pošavši u franjevce kapucine, Mletačke provincije, u Udine, a do dvije godine, 1884., stupio je u novicijat i prozvan fra Leopoldo. U svome filozofskom i teološkom školovanju i redovničkom odgoju stjecao je pravu mudrost o Bogu, o vjeri, o Crkvi. Mudrost iz Biblije, iz Crkvenih otaca. Spasonosnu mudrost. Zaređen je 1890. u Veneciji. Ispovijedao u Rijeci, Zadru, i u mnogim gradovima po Italiji. Stalno rastao u spoznanju Boga milosrdnoga. A bio je praćen u životu hendikepom za hendikepom, kao da je Bog s njegova životnoga stabla stalno rezao grane da donese više roda. Najprije imao je govornu manu. Ništa kriv, ali ne možeš s takvim hendikepom na propovjedaonicu. Zato ga fratri odredili u ispovjedaonicu. Bio je neobično malen rastom. Neki životopisci kažu 1.35, drugi 1.40, pa da je bio viši od 1.40, opet bi mu kapucinska brada sezala do gležanja, kako kažu neki treći. Nije imao samo manu u grlu, nego i tumor u grlu. Vazda boležljiv. Ali ne da se iz ispovjedaonice: po pet, deset, petnaest sati ispovijeda. Nije mu ostao nitko pred ispovjedaonicom neispovjeđen. A kada bi za pokoru rekao penitentu da izmoli to i to, onda bi on dodao: ja ću to izmoliti mjesto tebe!

Godine 1917., nakon poraza Italije, nije se htio odreći svoga hrvatstva u korist talijanstva. Zato ga je policija progonila. Promijenio je tri samostana, ali nije promijenio nacionalnosti. Nije krv voda da je mijenjaš i prolijevaš kako hoćeš, govorio bi fra Leopoldo!

Umro je na glasu svetosti 1942. Otvoren mu je biskupijski proces 1946., onaj svetostolički 1966., proglašen blaženim 1976., svetim 1983. Godine 1967., kada mu je tijelo prepoznavano, nađeno je neraspadnuto! Čitava života bolesno i jadno, a sada čitavo kao živo. Hoće li tako ostati do Sudnjega dana, Bog dragi zna. Sveta je Stolica dopustila da mu se slavi blagdan 12. svibnja kada se rodio na ovaj svijet, a ne 30. srpnja kada je otišao na drugi svijet. Ovih smo dana svjedoci kako ga desetci tisuća vjernika posjećuju u katedrali i u kapucinskoj crkvi u Dubravi u Zagrebu.

On je stekao pravu mudrost: mudrost kao dar Duha Svetoga primljen u krizmi u Herceg Novom, dar koji je stalno razvijao, proširivao, usavršavao. Blago njemu!

Krizma je na Humcu tekla mirno i pobožno. Jasni odgovori na poneko pitanje kandidatu o životu sv. Leopolda, znak da je sadržaj praćen i pamćen.

Molitvu vjernika izgovaraju krizmanici; oni donose i darove za prinos na oltar: krsnu svijeću, Bibliju, vjeronaučni udžbenik, te kruh, vino i vodu za sv. Misu.

Pričešćivalo je desetak svećenika.

Na kraju jedan krizmanik zahvaljuje: biskupu, roditeljima, fratrima i časnim sestrama, vjeroučiteljima, odgojiteljima po školama, “a osobito Vama, fra Gorane, koji ste nas pripremali za sakrament svete krizme”!

Župnikova zahvala također svima koji su sudjelovali u pripremanju ovoga velikog slavlja. “A vama, dragi krizmanici, čestitam. Sakramentom svete krizme osnaženi ste darovima Duha Svetoga. Očekujem od vas suradnju s primljenim darovima kako biste bili uzor drugima u svakodnevnom življenju vjere”.

Nakon slikanja s krizmanicima na dvorišnim stubama, gvardijan – koji nosi prezime sv. Leopolda Bogdana – počastio je biskupa i svećenike u samostanu sv. Ante. A biskup zahvalio ocima franjevcima i sestrama franjevkama.

Prema župnikovu izvješću na Ordinarijatu početkom ove godine, u prošloj 2015. godini župa Humac imala je: 13.021 vjernika, 86 vjenčanja, 147 prvopričesnika, 151 sprovod, 160 krštenja, 201 krizmanika.

 

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM