Na slavu Presvetoga Trojstva

BLAGAJ – Župa Blagaj-Buna proslavila je u nedjelju, 12. lipnja, titular župe. Svečano misno slavlje za sve župljane bilo je u crkvi u Blagaju. Uza župnika don Slavena Ćorića i kapelana don Tomislava Rajiča na svetoj Misi bio je i don Davor Berezovski, župnik župe Ploče-Tepčići a Misu je predslavio i propovijedao fra Ante Marić, župni vikar u župi sv. Petra i Pavla u Mostaru.
Na svetkovinu Presvetoga Trojstva slavljena je tiha sveta Misa u 8 sati na Buni, a misno slavlje u Blagaju započelo je u 11 sati. Za vrijeme svete Mise pjevao je župni zbor.
Nakon misnoga slavlja nastavljeno je druženje u crkvenome dvorištu. Župljanima se priključila i skupina žena “Eko – srce” Gromiljak koje su stigle u narodnim nošnjama i donijele dio tradicije i običaja iz toga kraja Srednje Bosne.
Tajna Presvetoga Trojstva najveće je otajstvo kršćanske vjere, otajstvo iz kojega je izašla povijest spasenja. Svetkovina Presvetoga Trojstva slavi se drugačije od ostalih blagdana u crkvenoj godini jer slavimo temeljnu istinu vjere o Bogu koji je jedan u trima božanskim osobama: Ocu, Sinu i Duhu Svetomu. To su svjedočili i vjernici na ovome svečanom misnom slavlju koji su ispunili svoju kamenu crkvu u Blagaju i crkveno dvorište započevši i završivši svoje molitve u ime Oca, i Sina i Duha Svetoga.

 

Izvor: Crkva na kamenu