Nakon dvogodišnje stanke održane duhovne vježbe za djelatnike Caritasa u BiH

Foto: http://caritas.ba/

TOMISLAVGRAD – U Duhovnom centru otaca karmelićana “Zidine: Karmel sv. Ilije” na Buškom jezeru kod Tomislavgrada, ispunjenom karmelskom klimom i karmelskom širinom otaca karmelićana predvođenih o. Jakovom Kuharićem, 41 djelatnik iz Caritasa BiH (10) i dva biskupijska Caritasa u BiH (Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske /24/ i Banjolučke biskupije /7/), obavilo je ovogodišnje duhovne vježbe od petka u podne, 14. listopada, pa do nedjelje popodne, 16. listopada 2022. Voditelj ovogodišnjih duhovnih vježbi bio je mostarski biskup u miru mons. dr. sc. Ratko Perić uza sudjelovanje ravnatelja mons. Tome Kneževića i don Željka Majića. Duhovne vježbe održane su nakon dvogodišnje pauze zbog COVID-19, a i tada ih je trebao održati biskup Ratko Perić. Riječi dobrodošlice na početku i zahvale na kraju biskupu Ratku, ravnatelju don Željku Majiću i djelatnicima Caritasa u BiH za dolazak i zauzetost, izrekao je ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević.
I ovogodišnje duhovne vježbe, kao i svi drugi duhovni sadržaji tijekom cijele godine, bili su prilika da svi na trenutak zastanu i duhovno se  obnove, okrijepe i obogate kako bi još kvalitetnije i odgovornije nosili svoj dio odgovornosti u svim karitativnim ustanovama, mjestima  i aktivnostima Caritasa na bosanskohercegovačkom prostoru. Bila je ovo i prilika za međusobno upoznavanje i druženje. Pripadnost raznim Caritasima i njihovim karitativnim ustanovama dodatno je obogaćenje za sve nazočne djelatnike.
Karmel na Buškom jezeru jedinstveno je mjesto koji kao građevina i svojim cjelokupnim okruženjem, uz karmelsku duhovnost otaca karmelićana, posebno tijekom osobne ispovijedi, svima pruža idealne preduvjete za osobni duhovni rast, ne samo djelatnicima Caritasa u BiH, nego svima koji traže Božju blizinu u karmelskom ozračju.
Voditelj ovogodišnjih duhovnih vježbi, mostarski biskup u miru mons. Ratko, temeljem svoga bogatog iskustva kao mostarski biskup i najodgovorniji za biskupijski Caritas i kao voditelj preko 200 duhovnih vježbi raznim grupama i raznoga sadržaja, bio je u prilici puno toga izreći, na njemu poseban način, djelatnicima raznih ustanova i službi Caritasa u BiH na svim razinama. Na početku duhovnih vježbi pozvao je sve sudionike na sabranost, molitvu, ali i na posvećivanje više pozornosti sebi kako bi u iskrenosti pred Bogom i svojom savješću najbolje sagledali vlastitu vjeru i djela, te kako bi kroz kvalitetne promjene vlastitoga života kao djelatnici Caritasa svoju osobu učinili sretnom, radosnom i odgovornom prema Bogu i prema svome bližnjemu u službama koje im je Crkva povjerila.
Sva predavanja i sve homilije za vrijeme euharistijskih slavlja biskupa Perića bili su veliko duhovno obogaćenje kroz novo svjetlo u aktualiziranju svih sadržaja u svakodnevici svih djelatnika Caritasa u BiH. U središtu su bile teme: Žedan Isus na studencu (Iv 4,1-41), Deset izliječenih i devet nezahvalnih (Lk 17,11-19), Komu sam ja ili ti bližnji? (Lk 10,29-37), Ispit savjesti kao priprema za osobnu ispovijed s klanjanjem pred Presvetim za vrijeme ispovijedi: Osramoćena preljubnica (Iv 8,1-8), Sv. Terezija VelikaUdovica i sudac (Lk 18,1-8), Ozdravljenica u sinagogi (Lk 13,10-17).
Istovremeno godišnje duhovne vježbe sa svojim duhovnikom don Miljenkom Krešićem obavljali su i bogoslovi Vrhbosanskoga bogoslovnog sjemeništa, a koje je predvodio karmelićanin o. Zvonko Martić.
Vrhunac duhovni vježbi bilo je radosno i bogato euharistijsko slavlje s narodom u novouređenoj samostanskoj crkvi koje su, uz predsjedanje biskupa Ratka i koncelebraciju nazočnih ravnatelja i otaca karmelićana, animirali djelatnici Caritasa svojom pjesmom i pratnjom na gitarama.
Svi nazočni pozvani su da iskoriste darovano vrijeme Božje blizine kako bismo duhovno rasli i postali još snažniji i odgovorniji na mjestima koje nam je Katolička Crkva povjerila u našim Caritasima temeljem osobne vjere u dobroga Boga i iz ljubavi prema bližnjemu. Duhovno obogaćeni vratili su se svojim domovima, svojim Caritasima i povjerenim im radnim mjestima karitativnoga života i rada.

Izvor: Crkva na kamenu/http://caritas.ba/