Navješćujte Evanđelje svakomu stvorenju

Foto: KIUM

STUDENCI – U župi i biskupijskome svetištu Presvetoga Srca Isusova, prema dogovoru župnika don Ivana Štironje i Ordinarijata, u subotu, 22. travnja, upriličeno je krizmeno slavlje. Nakon dana nestabilna vremena i velika iznenadna leda koji je na samu uočnicu krizme nanio veliku štetu poljoprivredi, posebno vinogradarima, voćarima i povrtlarima, Bog je obradovao narod lijepim danom pa se slavlje moglo održati u uređenom vanjskom prostoru svetišta. Na oltaru, dobro natkrivenu, sve spremno za sveto misno slavlje i podjelbu sakramenta sv. potvrde. U improviziranim klupama početak slavlja radosno i radoznalo očekuju krizmanici, njihovi roditelji, kumovi i vjernici koji su ispunili prostrano crkveno dvorište. Ulazna procesija uza zvuke zvona i pjesmu velikoga župnoga zbora pod ravnanjem vještoga Ivana Petkovića. U koncelebraciji, uz predvoditelja generalnoga vikara don Željka Majića, osam svećenika: domaći župnik don Ivan; njegov časni prethodnik don Ivo Šutalo, koji je nemalo truda uložio u vjerskom odgoju ovih mladih kandidata i kandidatkinja za sakrament sedmerostruka dara Duha Svetoga, a sada je na službi župnika u Trebinju i biskupskoga vikara za Trebinjsko-mrkansku biskupiju; fra Ljubo Kurtović, humački župnik i ljubuški dekan i petorica Studenčana: msgr. Ivan Vukšić  iz Oakvillea u Kanadi, don Ante Pavlović i don Niko Luburić iz Mostara te dvojica fra Rada s Humca, Dragićević, i Vukšić koji ove godine slavi pedeset godina svećeništva.

S mikrofonom u ruci, krizmanik svečano i srčano predvoditelju i cijelom puku:

“U ime nas 64-ero ovogodišnjih krizmanika, srdačno Vas pozdravljam u ovom našem Svetištu Presvetoga Srca Isusova u Studencima.

U Vašoj osobi, poštovani don Željko, vidimo i susrećemo našega mjesnog pastira biskupa Ratka, koji Vas je poslao k nama, da molite i Boga slavite s nama.

Ovaj smo dan dugo čekali i dugo se pripremali, predvođeni našim bivšim župnikom, don Ivom, i sadašnjim, don Ivanom. Danas pred Vama radosni stojimo i nestrpljivo čekamo dolazak Duha Svetoga, koji će nam po Vašim rukama darovati sedam svojih svetih darova: mudrost, razum, savjet, znanje, jakost, pobožnost i strah Božji.

Iskreno želimo biti i ostati u blizini Srca Isusova, svjedočiti i širiti ljubav i milosrđe čega je izvor to Božansko Srce, želimo biti i ostati suradnici Duha Svetoga.

Stoga, iskreno molimo Vas, našega župnika i ostale svećenike, naše roditelje i kumove, braću, sestre, djedove, bake, rodbinu, prijatelje i cijelu župnu zajednicu, da danas posebno molite za nas, da nam Otac nebeski umnoži vjeru, Isus učvrsti nadu i Duh Sveti usavrši ljubav.

Molite, da nas ne uzmu varljive sile ovoga svijeta; molite da ostanemo vjerni Bogu i njegovim zapovijedima, da ostanemo vjerni svetoj Crkvi i krsnim obećanjima, da budemo i ostanemo vjerni Presvetomu Trojstvu, po zagovoru Marije Majke Crkve, hrvatskih svetaca i blaženika!” Buketom cvijeća, koje je krizmanica u znak dobrodošlice uručila djelitelju sv. krizme, okitili su kip i počastili nebesku Majku, Blaženu Djevicu Mariju. Nakon pozdrava krizmanika, dobrodošlica domaćina don Ivana.

Don Željko zahvaljuje na krizmanikovim i župnikovim srdačnim riječima te prenosi blagoslovne pozdrave i uskrsne čestitke biskupove. Na poziv da moli za njih, uzvraća nakanom sv. Mise, a u propovijedi ih hrabri i potiče da vjeruju u Uskrsloga i surađuju sa svih sedam darova kojima Duh Sveti obogaćuje srca i umove mladih primatelja.

Cio obred protekao je u savršenu miru i dostojanstvu. Nakon sv. Mise zajednička foto-uspomena, darivanje i radosno čestitanje uz evanđeosku poruku: “Pođite po svem svijetu, propovijedajte Evanđelje svakomu stvorenju!”

 

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM