“Nazarećani” i “Betlehemci” u „Jelu na kotačima“

Skrb o osobama s invaliditetom i pružanje prilike ovoj populaciji da se osjećaju korisnima i sposobnima doprinositi društvenoj zajednici neke su od smjernica Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan. Centar za radno osposobljavanje osoba s razvojnim poteškoćama „Nazaret“ u Mostaru djeluje već 23 godine, dok je Radionica za osobe s invaliditetom „Betlehem“ u Čapljini svoje aktivnosti započela početkom 2011. godine. Svim volonterima, donatorima i kupcima rukotvorina koje nastaju u rukama ovih vrijednih radnika, a sve pod budnim okom njihovih pažljivih instruktora, poznato je koliko su “Nazarećani” i “Betlehemci” uključeni u izradu radova. Sve ovisi o mogućnostima, odnosno o vrsti i stupnju invaliditeta. Bitno je da svaka osoba s invaliditetom na neki način sudjeluje u svakoj rukotvorini.

Tijekom pandemije koronavirusa Caritas Mostar je u sklopu projekta Kućne skrbi započeo s aktivnošću „Jelo na kotačima“ kada su djelatnici Caritasa uz pomoć župnih volontera počeli dostavljati hranu najpotrebitijima. Istovremeno, korisnici Caritasovih radionica bili su primorani boraviti u svojim domovima jer su radionice bile zatvorene zbog straha od virusa od kojeg, uz stare i nemoćne osobe, svakako s posebnim oprezom treba štititi i osobe s invaliditetom. Za razliku od njih, roditelji su bili svjesni razloga privremenog zatvaranja radionica mada su i oni u povremenim susretima ili telefonskim pozivima s nestrpljenjem iščekivali povratak radno-okupacijskim aktivnostima.

Početkom lipnja, kada su epidemiolozi i ostali stručnjaci Kriznog stožera HNŽ-a rekli da se osobe s invaliditetom mogu polako početi vraćati na svoja radna mjesta, to je i učinjeno. Poštujući sve preporuke i naredbe, radionice od tada rade u punom kapacitetu. Uz svoje stare aktivnosti naši vrijedni radnici sudjeluju i u skrbi o potrebitima, te u društvu svojih instruktora dostavljaju tople obroke korisnicima aktivnosti „Jelo na kotačima“. Interijere su zamijenili terenom što je pozitivno djelovalo na njihovu motivaciju. Posebni razgovori, komentari i analize situacija se mogu čuti u kombijima, ali i na samom terenu. Svi ti zaključci itekako su pozitivni, duhoviti i posebni, baš kao što su posebni i njihovi autori.

I ovom prilikom Caritas hercegovačkih biskupija zahvaljuje svim donatorima projekta „Jelo na kotačima“ koji su preko Caritasa izravno nahranili gladne i potrebite, a neizravno pomogli i osobama s invaliditetom kako bi društvu pokazali koliko toga mogu, samo kada im se pruži prilika.

Izvor: Crkva na kamenu