Ne dajte da vas itko pretekne u ljubavi Kristovoj

Foto: Cnak

DRAČEVO – Don Vinko Raguž, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Dračevu, Stolački dekanat, Trebinjsko-mrkanska biskupija, izražavajući želju da se i ove godine u njegovoj župi podijeli sakrament sv. potvrde na prijavnom je obrascu napisao: “Može doći krizmati bilo koji svećenik koji ima ovlaštenje od Crkve.” Biskup Ratko, koji je taj dan pohodio mostarsku župu Svetoga Mateja, ovlastio je generalnoga vikara don Željka Majića da pođe u Dračevo.

Župnik je pripremio i predstavio 30 krizmanika i krizmanica. Slavlje u prostranoj župnoj crkvi, koju su, iako je bio radni dan, 20. svibnja, ispunili krizmanici, njihovi roditelji, kumovi, rodbina, prijatelji i bogoljubni narod.

A samo slavlje započelo je pjevanjem svih 7 strofa Himna Duhu Svetomu: “Dođi, Duše Presveti”. Na početku svete Mise sve je pozdravio župnik, a prije završnoga misnoga blagoslova, riječ zahvale uputila je jedna krizmanica. Misna su čitanja pročitali krizmanici te izrekli molitvene zazive vjernika. Jedna je krizmanica otpjevala prigodnu liturgijsku pjesmu umjesto pripjevnoga psalma. U koncelebraciji je bio župnik iz župe sv. Petra i Pavla u Gorici-Strugama, don Drago Bevanda. Nakon svete Mise na čestitanje i bratski objed, koji je ponudio župnik, došla su još 4 svećenika, nakon što su u svojim župama završili pastoralne obveze.

Župa Dračevo, nasljednica stare župe Klepci, koja je 1974. dala samostalan život župi Čeljevo, sastavljena je od 4 sela: Višića, Dračeva, Doljana i Sjekosa. Statističku 2016. godinu završila je sa 623 obitelji u kojima živi 1986 vjernika. Prosjek po obitelji: 3,18 osoba. Ono što zabrinjava jest da je i u prošloj godini bilo više umrlih nego krštenih (26 umrlih, a 20 krštenih), a velik je broj samačkih obitelji: 125 obitelji s jednim članom, a 140 s dva člana. Na ovakvo tiho ali i sustavno smanjenje župe upozorava župnik don Vinko i prema statistikama i u propovijedima. Župnika boli i nedovoljna svijest župnoga zajedništva koje bi se trebalo očitovati na raznim razinama vjerničkoga izričaja koje svoj vrhunac ima u okupljanju na slavlje Presvete Euharistije u matici, a što je i teološka definicija župe. Jer župa nije samo kanonski ustanovljena crkvena institucija s jasno određenim granicama, nego još više zajednica koja se Ljubavlju Kristovom prožima i zajedno slavi sv. Misu. Upravo je ovo bio povod da predvoditelj u propovijedi stavi naglasak na župu kao Zajednicu u kojoj se očituje Ljubav Kristova; da “sinovi svijeta koji su mudriji od sinova Svjetla” u stvarima ovoga svijeta, ne preteknu sinove Svjetla u ljubavi prema Kristu. Izrazio je nadu da će krizmanici puninom darova Duha Svetoga kojega u sakramentu potvrde primaju, prionuti uz Krista te s darovima surađivati, molitvom ih zalijevati, u dobrim djelima očitovati te vjerničko i župno zajedništvo iz dana u dan sve više jačati. Krizmanici, ne dajte se natkriliti u ljubavi Kristovoj i u zajedništvu Duha u župi!

 

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM