Nova mrežna stranica Caritasa BiH uz 25. obljetnicu postojanja

Foto: http://www.caritas.ba/

U četvrtak, 26. studenog 2020. god., predsjednik Caritasa BiH vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kardina Puljić otvorio je novu mrežnu stranicu Caritasa Bosne i Hercegovine s postojećom adresom: www.caritas.ba. Nova mrežna stranica konkretni je plod pripreme i obilježavanja 25. obljetnice postojanja Caritasa BiH, čije je središnje obilježavanje u Sarajevu zbog pandemije COVID-19 dva puta otkazivano, prvo 5. svibnja zatim i drugo 10. studenog 2020. god., s nadom kako će doći bolje prilike bez prisutne pandemije COVID-19 i održati se s motom: „Ljubav nikad ne prestaje“ (1 Kor 13,8)!
Mrežnu stranicu Caritasa BiH tehnički je pripremila tvrtka „Creative 24/7“ na čelu s gosp. Davorom Hercegom. Sve materijale o povijesti, djelovanju i aktualnoj situaciji Caritasa BiH pripremio je aktualni ravnatelj mons. Tomo Knežević, a sve druge sadržaje u suradnji s djelatnicima Caritasa BiH. U cjelokupnom radu pripremanja nove mrežne stranice temljena misao je bila kako ona treba biti izvor informacija o karitativnoj ustanovi Katoličke Crkve pod nazivom Caritas, zatim kao karitativne ustanove Biskupske konferecnije BiH kako bi na bosanskohercegovačkim prostorima i šire, u koordinirajućem odnosu i suradnji s nad/biskupijskim Caritasima, postala sredstvom osobne i zajedničke karitativne izgradnje unutar Katoličke Crkve i svih prijatelja Caritasa iz osobne vjere i ljubavi prema Bogu i na dobro bližnjega u nevolji.
Nova mrežna stranica osim aktualnih vijesti iz života i rada Caritasa u tuzemstvu i inozemstvu nudi konkretne sadržaje i teme vezane uz karitativno poslanje i djelovanje Katoličke Crkve posebno Crkve u Hrvata, a koje se temelji na Evanđelju i socijalnom nauku Katoličke Crkve. Razni karitativni sadržaji pomoći će svim posjetiteljima, poglavito prijateljima Caritasa, kako bi dobili što cjelovitiju sliku o Caritasu i karitativnom poslanju i djelovanju Katoličke Crkve na bosanskohercegovačkim prostorima.
Posebno su predstavljene današnje aktivnosti Caritasa Bosne i Hercegovine. Na njoj su predstavljeni: O nama (Caritas Internationalis, Caritas Europa, Caritas Bosne i Hercegovine (Povijest, 25. obljetnica /1995.-2020./, Nagrada pape Ivana Pavla II., Ravnateljstvo i Struktura) i nad/biskupijski Caritasi u BiH: Caritas Vrhbosanske nadbiskupije sa sjedištem u Sarajevu, Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan sa sjedištem u Mostaru i Caritas biskupije Banja Luka sa sjedištem u Banja Luci), Dokumenti (Statut, Opći pravilnik, Priručnik, Obrazac za pritužbe, Strateški plan, Deus caritas est i Intima ecclesia natura), Nedjelja Caritasa (2016., 2017., 2018., 2019. i 2020.), Tjedan solidarnosti (2016., 2017., 2018., 2019. i 2020.), Najave, Vijesti, Projekti, Kampanje, Povećalo, Natječaji, Publikacije, Caritas Internationalis i Caritas Europa, Multimedija (Foto galerija, Video galerija, Logo Caritasa i Knjiga grafičkih standarda), Korisni likovi iz tuzemstva i inozemstva i Konkakt.
Svi koji budu koristili sadržaje s ove mrežne stranice trebat će unijeti punu adresu mrežne stranice: www.caritas.ba. Nadat se kako će i ova mrežna stranica, svojim novim izgledom i sadržajem, mnogima pomoći u građenju karitativne svijesti i odgovornosti na razini Bosne i Hercegovine, zatim u našim nad/biskupijama, župama, redovničkim zajednicama, obiteljima, brojnim dobročiniteljima iz tuzemstva i inozemstva, prijateljima i svima koji su osjetili širinu Caritasova srca i duguju ljudsku i vjerničku zahvalnost.
Nakon otvaranja nove mrežne stranice Caritasa BiH predsjednik Caritasa BiH Vinko kardinal Puljić održao je prigodni nagovor djelatnicima povodom Nedjelje Caritasa u BiH 2020. i ovogodišnju adventsku pripremu na proslavu svetkovine Božića. U svome razmišljanju Vinko kardinal Puljić uprisutnio je sliku Caritasa u današnje vrijeme u našoj Domovini kroz brojne aktivnosti, posebno u doprinosu brizi oko migranata/izbjeglica. Dolazak u Caritas Vinka kardinala Puljića završio je kavom zajedništva i priprave na dva važna sadržaja početka nove liturgijske godine: Nedjelja Caritasa u BiH 2020. i Svetkovina Božića 2020.

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.caritas.ba/