Novi provincijal Bosne srebrene

Foto: bosnasrebrena.ba (fra Jozo na slici desno)

Franjevačka provincija Bosna Srebrena dobila je u srijedu novog provincijala, a na tu je dužnost izabran fra Jozo Marinčić. Fra Jozo je na zasjedanju Kapitula, održanog u Sarajevu, tajnim glasovanjem izabran, potporom većine franjevaca-kapitularca, koji su kao izaslanici odlučivali u ime svih članova Bosne Srebrene. Ovu franjevačku provinciju od 2009. godine vodio je fra Lovro Gavran.

Komentirajući izbor svoga nasljednika fra Lovro je kazao kako on mora predstavljati “zlatnu sredinu”. “Nijedan franjevac, pa ni provincijal, ne bi smio biti isključiv ni u kojem pogledu. Svaka je krajnost negativna, i lijeva i desna. Pozitivna je samo zlatna sredina”, kazao je sada već bivši provincijal kojega je naslijedio bliski suradnik.

Franjevci na području današnje Bosne i Hercegovine kontinuirano djeluju od 14. stoljeća odnosno od 1339. godine kada je utemeljena Bosanska vikarija.

Podjela Bosanske vikarije na Bosnu-Hrvatsku i Bosnu Srebrenu uslijedila je 1514., a obje su tri godine kasnije uzdignute na rang provincija.

Uz Bosnu Srebrenu na teritoriju BiH postoji i Hercegovačka franjevačka provincija, koja je uspostavljena 1852. godine.

Izvor: Crkva na kamenu