Obilježena 23. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja na Vrdima

Foto: Grude online

VRDE – Povodom 23. obljetnice pogibije 18 hrvatskih branitelja na Vrdima, među kojima je uza sedam grudskih branitelja pripadnika brigade “Vitez Ranko Boban”, te branitelja iz sela Vrdi i Širokobriježanin Damir Anić, služena je svečana sveta Misa koju je uz novoga župnika don Milu Vidića predvodio mons. Vlado Košić, biskup sisački. U koncelebraciji su bili još don Željko Majić, generalni vikar naših biskupija i fra Vinko Mikulić.

“Sveti Franjo je svetac kojeg časte kršćani po cijelom svijetu, jer je svojom velikom pobožnošću i predanošću Bogu zadobio posebno mjesto na nebu među svetima. Njemu je Krist dao, te je na svome tijelu nosio sv. Rane Isusove, kao znak jedinstva s njime. Rane Kristove koje je nosio sv. Franjo nosimo i mi, na tijelu crkve, jer nas mnoge nepravde biju, mnoge smo preživjeli nevolje i mnogi među nama gledali su smrti u oči. Sve su to rane na našem tijelu, na tijelu crkve, na Kristovu tijelu. Još uvijek nas te rane bole. Mi tugujemo za našim najmilijima koji su poginuli. Boli nas njihov odlazak, ali smo ponosni na njih, jer kao što su rane Kristove spasile svijet i svim ljudima donijele spasenje, život i uskrsnuće, tako po ranama naših poginulih i ranjenih, ucviljenih i ožalošćenih, i tijelo Kristovo, to je Crkva, koji smo učenici Kristovi imamo život, opstali smo, stekli budućnost i čeka nas uskrsnuće i vječnost”, kazao je biskup Košić u svojoj propovijedi.

Obilježavanju 23. obljetnice pogibije hrvatskih branitelja na Vrdima prisustvovali su, uz nekoliko stotina vjernika, rodbine poginulih, mještana sela Vrdi, bivših pripadnika grudske brigade “Vitez Ranko Boban”, predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, mladih iz Gruda, izaslanstvo općine Grude, kao i brojni dužnosnici izvršne i zakonodavne vlasti.

Nakon svete Mise uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika poginulim braniteljima Vrda, kao i na mjestima pogibije. Zatim je nastavljeno druženje uz domjenak i razgovor i prisjećanje na ne tako davnu prošlost.

 

Izvor: Crkva na kamenu/Grude online