Obilježena 26. obljetnica zaustavljanja tenkova u župi Polog

Foto: Cnak

U sklopu obilježavanja 26. obljetnice zaustavljanja tenkova u Pologu, u organizaciji Gradskih odbora HDZ BiH Široki Brijeg i Mostar, održan je prigodni program u nedjelju 7. svibnja 2017.

Nakon polaganja vijenaca za poginule hrvatske branitelje i žrtve ratova kod spomen obilježja u Pologu, služena je sveta misa za poginule i umrle hrvatske branitelje u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije. Misno slavlje predslavio je don Ljubo Planinić, župnik župe sv. Ilije proroka iz Kruševa u koncelebraciji don Jakova Renića, župnika u Pologu. Misno slavlje uzveličali su svojim lijepim pjevanjem pjevači mješovitoga zbora “Fontes” iz Kruševa pod ravnanjem Karla Milićevića. Crkva je bila popunjena do posljednjega mjesta domaćim župljanima te gostima i predstavnicima općina iz Mostara i Širokoga Brijega.

U svojoj propovijedi don Ljubo je naglasio: “Pastir je onaj koji ulazi na vrata. Polog 7. svibnja 1991. su vrata iz tame i mraka u slobodu; izlazak iz ropstva, ulazak u slobodu. Stati, zaustaviti tenkove, pokazati otvorenost, reći: ‘od danas se mora čuti i naš glas’. Nadaleko se čulo za glas Pologa. Polog je hrabrost. Zaustavljajući tenkove poslana je poruka svima onima koji su se nalazili izravno ili neizravno, blizu i daleko, u tenkovima, pokraj tenkova, poruka nenasilja, ne ćemo rat, vratite se u žicu iz koje ste izišli. Bila je to hrabra poruka. Pozvani su i službeni organi iz Sarajeva i njima je Polog bila poruka. Poruka: gradimo budućnost bez prijevare. A, koliko su nas puta poslije Pologa prevarili?! (…)

I nakon tolikih zatvorenih i zaključanih vrata isplati li se i dalje boriti. Neki su očajni, razočarali se. Istina je da nisu vremena naklonjena. Nije se lako nositi s pritiscima. Ne dopusti da ti netko kralježnicu savije. Nije vrijeme očaja. Okolnosti se mijenjaju. I današnje okolnosti, promijenit će se na bolje. Sv. Petar u poslanici koju smo čitali govori kako trpljenje valja prihvatiti u nadi dobra. Životni problemi dolaze i prolaze. Snaga tvoje volje otvara vrta a tvoj očaj ne će proći ni kroz otvorena vrata. Čuvaj se široko otvorenih vrata. Takva najčešće ne vode u slobodu”, rekao je don Ljubo.

U kratkom i prigodnom glazbenom programu nakon svete mise sudjelovali su klapa “Studenac” i mješoviti zbor “Fontes” iz župe Kruševo te mješoviti zbor “Anđeoski zvuci” iz župe Polog.

Program “Svibanjskih sjećanja 2017.” nastavlja se i u ponedjeljak, 8. svibnja 2017.

PONEDJELJAK, 8. svibnja 2017.

12:00 Prikazivanje filma “3 dana” (kino “Borak”).

19:45 Polaganje vijenca i paljenje svijeća za sve poginule i stradale hrvatske domoljube (Trg širokobrijeških žrtava).

20:00 Svečana akademija (kino “Borak”).

U programu koji će se održati 8. svibnja u kinu “Borak” bit će prikazan kratki film “Hrvatsko vijeće obrane u Domovinskom ratu – Animirani zemljovid”, a predavanje će održati Željko Raguž, zastupnik u Saboru Republike Hrvatske i voditelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini. U glazbenom dijelu nastupa ženska klapa “Diva”.

UTORAK, 9. svibnja 2017.

18:00 Start tradicionalnog minimaratona Polog – Široki Brijeg povodom obljetnice zaustavljanja tenkova JNA 1991. godine

19:15 Na Trgu širokobrijeških žrtava proglašenje pobjednika minimaratona Polog – Široki Brijeg

Izvor: Crkva na kamenu