Obiteljski vikend u Karmelu sv. Ilije

Foto: facebook.com/ObiteljskiSusreti

TOMISLAVGRAD – Na Buškom jezeru, u blizini Tomislavgrada u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, u Karmelu sv. Ilije od 10. do 12. ožujka 2017. održan je Obiteljski vikend. Gosti predavači bili su Željka i Tihomir Markić iz udruge “U ime obitelji” te Jozefina i Mile Skelin iz udruge “Obiteljsko obogaćivanje”. Na susretu je sudjelovalo 25 bračnih parova i njihove 53 djece. O bogatstvu tih obitelji govori i podatak da je više supružnika povelo 3-4 djece, a neka su ostavljena doma. Vrijedi naglasiti i to da je među sudionicama bilo i nekoliko trudnica. Na subotnjem programu sudjelovalo je još 10 obitelji s 19 djece.

“Za sve u životu bolje se i više pripremamo nego za brak i odgoj djece” naglasila je Željka Markić u prvom predavanju. Zapitala se i – tko su kljucni igrači u odgoju djece, u obitelji, i naglasila kako su to roditelji, a sve drugo su zamjene. Govorila je o odgoju kao projektu, građevini koja se gradi od temelja, preko vrijednosnih okvira, rasta u vjeri, samoodgoja i obrazovanja. Odgoj djece nazvala je povlasticom, prilikom za odgoj i oblikovanje novih ljudi te prilikom za osobni rast kroz poticaje i izazove vlastite djece.

U drugom je dijelu dr. Markić govorila o početku i razvoju ljudskog života, što o tome kažu moderna znanost i katolička Crkva. Izlaganje je popraćeno slikama, a dr. Markić je naglasila kako govor o ranoj fazi života u svjetovnim medijima nije popraćen fotografijama koje bi vidljivo potvrdile da život počinje začećem.

Jozefina Skelin je kroz rad u radionici predstavila udrugu Obiteljsko obogaćivanje. Dr. Tihomir Markić izlagao je o važnosti oca u obitelji. Predavanje je održao i gospodin Mile Skelin.

Svete mise svakoga je dana predslavio fra Bože Milić, duhovnik Obiteljskih susreta, koji su pokrenuti u Mostaru prije 3 godine pod vodstvom fra Josipa Vlašića. Sudionici su imali i mogućnost za svetu ispovijed, svakodnevno su molili. Djeca su ministrirala, sudjelovala u molitvama te u različitim igrama i kreativnim radionicama koje su vodili članovi FRAME, FSR-a i zajednice Totus Tuus koji su kao volonteri čuvali djecu i brinuli za ukupnu organizaciju susreta predvođeni članovima Udruge Kairos koja je plod zajednice Obiteljski susreti sa sjedištem u Mostaru.

Obiteljski je vikend protekao u iznimno lijepom i radosnom ozračju, tako da i odrasli i djeca rado čekaju nove susrete. A sudionici ovogodišnjega susreta, koji su osim iz Mostara došli iz Neuma, Čapljine, Stoca, Čitluka, Širokog Brijega, Gruda i drugih mjesta zahvalni su domaćinima u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru za srdačno i lijepo gostoprimstvo.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA