Odrecimo se svojih grijeha i budimo što više Božji

Foto: Crkva na kamenu

MOSTAR – Svečano i dostojanstveno župa sv. Mateja Apostola i Evanđelista proslavila je sinoć, 21. rujna, blagdan svoga nebeskoga zaštitnika. Euharistijsko slavlje u 18 sati predslavio je dr. fra Robert Jolić, župni vikar u župi sv. Petra i Pavla u Mostaru u zajedništvu s domaćim župnikom don Tomislavom Ljubanom i župnim kapelanom don Antoniom Krešićem te još 15 svećenika. Mnogobrojne vjernike okupljene u crkvi i crkvenome dvorištu na početku svete Mise pozdravio je fra Robert kazavši kako danas slavimo blagdan sv. Mateja, jednoga od dvanaestorice apostola i jednoga od četvorice evanđelista. Matej se spremno odazvao Božjem pozivu, od prve, i pošao za Isusom te ostao dosljedan i vjeran čitav svoj život. Jesmo li mi dosljedni u življenju krsnih obećanja i svojega kršćanskoga poziva? Jesmo li spremni oprostiti nanesenu uvredu, ili radije drugima činimo zlo a za Boga i njegove zapovijedi ne marimo?

Liturgijsko pjevanje animirali su udruženi župni zborovi. Misna čitanja čitali su župljani a prekrasno je bilo vidjeti brojne ministrante u skladnom služenju oko stola Božjega.

Nakon Evanđelja fra Robert je u propovijedi naglasio kako je danas potrebno razmisliti o nekoliko tema vezanih za život sv. Mateja ali i njegovo Evanđelje. Ponajprije susrećemo se s pitanjem poziva. Oduševljava nas ono Isusovo: “Pođi za mnom”, a još više ono Matejevo “on ustade i pođe za njim”, kratko i jednostavno, bez imalo premišljanja. Nije bilo jednostavno napustiti dobar posao, život, sigurnost, bio je carinik i sve to ostaviti i krenuti za Isusom. Ali i sama činjenica da Isus poziva carinika, grješnika, nama je toliko utješna. Isus svakome uvijek daje mogućnost za novi početak, za novi život. Ako pogriješimo, ne bojmo se, Bog je spreman oprostiti. Ako smo skrenuli s puta Evanđelja, ne ustručavajmo se vratiti se na njega jer nas Bog čeka raskriljenih ruku, upravo kao onoga razmetnoga sina u prispodobi o milosrdnom ocu.
Sveti je Matej na Isusov poziv započeo novi život, život s Bogom. Nemojmo se ni mi plašiti novoga početka. Nemojmo se ni mi ustručavati mijenjati svoj život protivan Bogu i njegovim zapovijedima.
“Svaki kršćanin ima svoju ulogu u ovome svijetu: da odgaja svoju djecu u kršćanskom duhu, da na svome radnom mjestu svjedoči da je Kristov učenik, da stari i bolesni strpljivo podnose svoje poteškoće i bolesti i mole se Bogu u tišini svojih sobica ili bolničkih kreveta: za sebe, svoje obitelji i za čitavi svijet, da djeca marljivo uče i izvršavaju svoje svakodnevne obveze te kao ministranti, čitači ili pjevači sudjeluju u životu svoje vjerničke zajednice. Nitko dakle nije pošteđen svjedočenja za Krista i nitko nije izuzet od činjenja dobra”, kazao je fra Robert.
“Isus Krist nam je bezbrojnim primjerima pokazao svoju širinu, svoju ljubav, milosrđe i spremnost na praštanje. Moramo se upitati učimo li mi od njega? Jesmo li spremni oprostiti, ili nikada ne zaboravljamo što nam je netko učinio prije tko zna koliko godina i u kakvim prilikama? Prežalosno je vidjeti kako i među kršćanima ima toliko onih koji mrze jedni druge i spremni su učiniti svako zlo kako bi se osvetili, kako bi postigli nekakvu čudnu pravdu – a da se nikada ne sjete Kristovih riječi i djela milosrđa i praštanja. Zar smijemo zaboraviti i one riječi koje, očito nerijetko samo automatski, izgovaramo svaki dan u molitvi Očenaša: Otpusti nama duge naše onako kako i mi otpuštamo dužnicima našim! A to u prijevodu znači: Nemoj nam otpustiti grijehe ako mi ne oprostimo onima koji su nama nanijeli kakvo zlo. Ili smo mi umislili da su nam nanijeli neko zlo. Kako može Bog oprostiti onima koji se mrze sa svojim susjedima, sa svojom rođenom braćom i sestrama, zbog nekih posve besmislenih razloga, zbog neke međe ili njive koja već desetljećima ionako nikome ne treba? Kako će se Bog odnositi prema onima koji izrabljuju svoje radnike, koji su ih sveli na puke strojeve koji moraju raditi neprekidno od jutra do mraka uz bijedne plaće? Kako će kod Boga proći moćnici ovoga svijeta koji svjesno i sustavno uništavaju milijune štediša diljem svijeta i koji su milijune osiromašili, samo kako bi oni mogli zgrnuti što više novca i materijalnih dobara, iako i sada već imaju toliko da od toga mogu živjeti sto života. Kako će se opravdati pred Bogom oni koji proizvode i preprodaju drogu i uništavaju milijune mladih ljudi diljem svijeta? Ili oni koji vrše milijune pobačaja diljem svijeta?”, nastavio je propovjednik u propovijedi.
U završnim riječima fra Robert je naglasio: “Nikada nije kasno da se okrenemo Bogu i prestanemo vršiti zla djela. Ustrajati do kraja u zlu znači vječnu propast. Jedino u čemu trebamo i moramo ustrajati jest činjenje dobra. I širenje Radosne vijesti svojom riječju i svojim životom. Upravo Matejevo Evanđelje završava Kristovim riječima njegovim učenicima: “Dana mi je sva vlast, nebeska i zemaljska. Zato idite i učinite sve narode učenicima mojim! Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Učite ih da vrše sve što sam vam zapovjedio! Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta!” Idite u svijet,  iskazujte dobrotu, radost, ljubav, praštanje i mir u ovome sve više bezbožnom svijetu, zatrovanom i punom mržnje i ponižavanja malenih. Idite u svijet ali nikada ne postanite dio svijeta, nikada ne zaboravite da je na prvom mjestu uvijek Bog. Ako to imamo u sebi, onda ćemo nužno ljubiti i brata čovjeka, osobito onoga u potrebi. Kada bi svi ljudi, i kršćani i pripadnici drugih religija, živjeli tako, onda ne bi bilo ratova i ubijanja, pogotovo ne ubijanja u Božje ime. Ako se sv. Matej, čiji blagdan danas slavimo, bio u stanju odreći svega kako bi slijedio Krista, i za njega na kraju prolio krv, onda se i mi moramo odreći svojih grijeha i zala kako bismo bili što više Božji!
Župnik don Tomislav na kraju misnoga slavlja izrekao je prigodne riječi zahvale ponajprije predvoditelju svete Mise fra Robertu, svim svećenicima u koncelebraciji, pjevačima, čitačima, ministrantima i svom vjernom puku koji su kroz pripravu uoči proslave zaštitnika župe bili na usluzi župi svojom pomoći ali i molitvom. Zatim je pozvao župljanina Borisa Jovanovića, akademskoga kipara koji je zajedno sa svojim sinčićem donio do oltara dar za župu, djelo “Sv. Matej”, sliku, 70×50, akrilik. Don Tomislav je zahvalio na ovome prelijepom daru, slici koja će biti smještena na posebno mjesto, a zatim je pozvao župljane da nakon svete Mise ostanu na druženju u župnoj dvorani.

Proslavi je prethodila trodnevnica. Prvu večer duhovne priprave svetu Misu predvodio je don Drago Ćurković, župnik župe Bezgrješnog začeća BDM Jablanica, drugu večer misno slavlje predvodio je don Damir Pažin, župnik župe sv. Tome Apostola u Mostaru a treću večer svetu Misu predslavio je don Pero Miličević, župnik župa sv. Luke – Ilići i sv. Marka – Cim u Mostaru.

Izvor: Crkva na kamenu