Održana XIX. godišnja skupština Nacionalnog vijeća PMD-a BiH

Foto: https://www.nedjelja.ba/

MOSTAR – Večernjom Misom 8. ožujka 2020. u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve započela je Godišnja skupština Nacionalnoga vijeća Papinskih misijskih djela u BiH. Zasjedanja XIX. skupštine, koja je završila 10. ožujka, održana su u prostorijama Caritasa biskupija Mostar – Duvno i Trebinje – Mrkan u Mostaru.
Svečano Misno slavlje predvodio je don Željko Majić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko mrkanske biskupije, ravnatelj Caritasa Mostar – Duvno i Trebinje – Mrkan i delegat biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Ratka Perića, u koncelebraciji nacionalnog ravnatelja PMD-a BiH mons. Luke Tunjića i dijecezanskih ravnatelja: za Vrhbosansku nadbiskupiju fra Stipana Radića, za biskupije Mostar – Duvno i Trebinje – Mrkan don Pere Miličevića, za Banjolučku biskupiju mons. Vlade Lukende te za vojni ordinarij vlč. Josipa Tadića, prenosi nedjelja.ba.

 

Više se umire od gladi, nego od virusa

Na počeku, kao organizator ovogodišnje skupštine okupljene je pozdravio i predstavio spomenute nacionalne/dijecezanske ravnatelje don Pero Miličević. Također, prisutne je pozvao da trajno mole i pomažu misije.
Don Željko se u propovijedi osvrnuo na misna čitanja koja su govorila o pozivu na preobraženje i potrebi preobraženja u našim svakodnevnim životima, jer nas ona vode vječnom preobraženju u nebu. U drugom dijelu propovijedi progovorio je o Papinskim misijskim djelima, s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, te kako je Kongregacija za evangelizaciju naroda potpomagala odgojne ustanove i Crkvu u BiH, a od 2006. i BiH je ta koja pomaže misijske zemlje i naše misionare.
Na kraju Mise, mons. Tunjić zahvalio je don Željku na predvođenju i nadahnutoj propovijedi, katedralnom župniku mons. Luki Pavloviću, don Peri na organizaciji skupštine i svim vjernicima na molitvama za misije. Rekao je kao naš narod ima oko 80 misionara diljem svijeta, a najviše u Africi. “Dok coronavirus ovih dana zauzima medijski prostor i proširuje paniku, uznemirenost i strah, s težim bolestima i virusima susreću se naši misionari, ali se ne zatvaraju u karantenu i ne povlače se. Na žalost, u Africi se više umire od gladi nego od virusa. Životi naših misionara stalno su u opasnosti – bilo od zarazne bolesti, bilo od fizičke sigurnosti, ali oni nastavljaju naviještati Radosnu vijest i pomagati na različite načine najpotrebitije u svojim misijama”, poručio je mons. Luka te je stoga pozvao sve na molitvu za misije i materijalnu pomoć bez koje bi misionari bili onemogućeni u svom misionarskom djelovanju.
Nakon mise uslijedila je večera u katedralnom župnom uredu.

I Caritas i misije su u službi drugih

U ponedjeljak 9. ožujka jutarnjom molitvom započeo je radni dio skupštine. Domaćin, dijecezanski ravnatelj Miličević, pozdravio je članove Nacionalnog vijeća i izrazio radost što se Generalna skupština održava u Mostaru.
Zatim se okupljenima obratio generalni vikar Majić koji je bio posebno radostan jer je Caritasov centar domaćin zasjedanja. Pozdravio je članove Nacionalnog vijeća, ukratko ih upoznao s djelatnošću ovog biskupijskog Caritasa, te naglasio kako Caritas i misije obavljaju slično poslanje – Caritas na lokalnoj, a misije na malo široj razini. Zaželio je plodonosan rad u duhu prošlogodišnje Misijske godine.
Mons. Tunjić zahvalio je don Peri na organizaciji skupštine, a don Željku na srdačnom i otvorenom gostoprimstvu. Posebno je naglasio kako mu je drago jer se Generalna skupština održava u Mostaru jer je prigoda boljeg upoznavanja i učvršćivanja Crkve u BiH.
Složio se kako su službe Caritasa i misija slične jer i jedni i drugi skrbe za najpotrebitije. Dodao je kako ove dvije crkvene institucije jedna drugu ne isključuju nego pomažu u cjelovitom odgoju svijesti ovdašnjih vjernika i jačanju vjere, a sve je usmjereno na širenje kraljevstva Božjega i spasenje duša.

Predstavljanje izvješća

Potom je uslijedilo usvajanje dnevnog reda, izbor zapisničara i predstavljanje godišnjih pastoralnih i financijskih izvješća. Najprije je svoje izvješće predstavio nacionalni ravnatelj mons. Tunjić. Kazao je kako je misijsko djelovanje u 2019. bilo prožeto duhom Misijske godine i priprave za Izvanredni misijski mjesec listopad. Zbog opširnosti, usredotočio se na najvažnije misijske događaje i aktivnosti, poglavito na one koje su bile nove u odnosu na 2018. Poseban naglasak stavio je na misijske projekte i akcije u Misijskoj godini kojih je bilo uistinu puno na svim razinama, počevši od Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, do župa i pojedinih nad/ biskupijskih ustanova. “Bilo je mnogo misijskih događaja po župama, a ono što ohrabruje jesu svjedočanstva župnika da će sa započetim misijskim akcijama nastaviti u narednim godinama. Već se sada osjete plodovi misijske godine jer je puno više župa sudjelovalo u misijskim akcijama koje organizira Misijska središnjica. I financijski je 2019. uspješnija od 2018. usprkos smanjenju broja vjernika u našoj mjesnoj Crkvi. Misijska godina i dugogodišnja praksa Misijske središnjice pokazali su put kojim treba koračati ovih godina”, naglasio je.
Zatim su svoja godišnja izvješća predstavili i dijecezanski ravnatelji PMD-a u BiH. Također, i njihova su bila prožeta duhom Misijske godine i generalnim zaključkom da je većina pastoralnog djelovanja u protekloj godini bila u duhu apostolskog pisma Maximum illud i smjernicama koje su napisali biskupi BK-a BiH u svojoj pastirskoj poslanici, a koju su poslali svim župama u BiH na početku Misijske godine.
Uslijedila je potom rasprava o predstavljenim izvješćima i prihvaćanje godišnjih izvješća.
Poslije ručka slijedio je popodnevni rad o misijskim akcijama u tekućoj godini. Naglašena je također zasićenost župnika koje se zatrpava tolikim promotivnim materijalima i različitim skupljanjima po župama. Ovo upućuje na potrebu koordinacije u slanju tih materijala i prikupljanja kolekti.
Dogovoreno je kako će ovogdišnji susret misionara Crkve u Hrvata biti u Rijeci, a Godišnja skupština 2021. u Banjoj Luci.

S pukom župe Raskrižje

Po završetku radnog dijela skupštine, ravnatelji su se uputili u župu Sv. Antuna Padovanskog u Raskrižju koju vodi don Pero. Ondje je svetu Misu predvodio mons. Lukenda, a prigodnu propovijed uputio je fra Stipan. Don Pero je na početku pozdravio i predstavio koncelebrante – ravnatelje i susjedne župnike, te vjernike pozvao na molitvu za misije.
Fra Stipan je na temelju Evanđelja govorio o misijskom poslanju Crkve, s posebnim naglaskom na sudjelovanje misionara Crkve u Hrvata, počevši od Sv. Nikole Tavelića do Školskih sestara franjevki koje su 2018. pošle u Ugandu, a koje je posjetio prilikom ovogodišnjeg pohoda Ruandi, u prigodi obilježavanja godišnjice smrti bosanskog franjevca misionara Vjeke Ćurića. Progovorio je također i o progonjenoj Crkvi našega vremena ali i o neustrašivosti misionara Crkve u Hrvata u svjedočenju i širenju kraljevstva Božjega.
Prije misnog blagoslova mons. Tunjić zahvalio je mons. Vladi na predvođenju Svete mise, fra Stipanu na iznesenim podatcima i pozivu na uključivanje u misijski pastoral župe, a vjernicima na zajedničkom sudjelovanju u Misi i molitvi za misije.
Rekao je da su dva standardna načina pomaganja misijama: molitva i materijalna pomoć. Izdvojio je misijske kasice kao višestruko odgojno sredstvo djece i odraslih, te pozvao vjernike, koji su se okupili u lijepom broju, da se pretplate na misijski mjesečnik Radosnu vijest, koji je pun optimizma, nade i vjere, i koji će sve čitatelje ispunjavati tim duhom. Dan je završen večerom i bratskim druženjem.

Biti zaljubljenici misija

Posljednji dan skupštine, utorak 10. ožujka, započeo je euharistijskim slavljem kojega je u kapelici Sv. Stjepana prvomučenika u Caritasovu centru predvodio mons. Tunjić.
U svojoj propovijedi kazao je kako je sveta Misa u prvom redu zahvala Bogu za njegovu ljubav i trajnu prisutnost u euharistiji. “Jutros posebno zahvaljujemo don Željku, don Peri te dijecezanskim ravnateljima. Posebno treba zahvaliti Bogu za naše misionare, svjedoke i heroje naše vjere”, kazao je, te pozvao na molitvu da ih Gospodin obdari potrebnim darovima kako bi uspješno izvršavali povjereno im poslanje. “Potrebno je moliti i za nas ravnatelje da budemo pravi zaljubljenici misija, kako bismo autentično prenosili misijski dar drugima”, pozvao je na kraju mons. Tunjić.
Poslije doručka uslijedio je susret i evaluacija rada prethodnog dana. Potvrđeno je da su predviđeni dnevni red i obveze uspješno završili i dogovorili strategiju rada za ovu godinu. Potom su se uputili u Caritasov socijalno-zdravstveni centar Betanija u Čapljini – dom za starije osobe i osobe s invaliditetom koje izrađuju suvenire, predmete i umjetničke slike. Ondje su osjetili uzajamnu ljubav djelatnika Caritasa i štićenika centra što rezultira još većom kreativnošću i originalnim uracima.
Ovom prigodom posjetili su i don Dragana Filipovića, župnika župe Sv. Franje u Čapljini koji je, upoznajući ih sa župom, ponosno istaknuo kako na vjeronauk dolazi 320 djece te da je župa iznimno pastoralno aktivna.
Na kraju su se zaputili u Ravno te posjetili spilju i muzej Vjetrenica i župnika don Bernarda Marijanovića koji ih je upoznao sa stanjem u svojim župama Ravno i Trebinja, te općini Ravno. Druženje je nastavljeno za ručkom koji je pripremio don Bernard, inače bivši misionar u Tanzaniji.

Izvor: Crkva na kamenu/https://www.nedjelja.ba/