Otvorenje i blagoslov Doma svete Marte

MOSTAR – Msgr. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskuije, predsjednik Biskupijskoga caritasa, na spomendan Pohoda B. D. Marije, 31. svibnja 2021., blagoslovio je novoosnovani Dom svete Marte. U blagoslovnoj molitvi i svečanu činu otvorenja Doma sudjelovali su djelatnici Caritasa zajedno s ravnateljem don Željkom Majićem te biskupovim tajnikom don Domagojem Markićem.

Odluku o otvaranju Doma, koju je 25. svibnja 2021., uz prethodnu suglasnost Predsjednika, donio ravnatelj Caritasa, pročitala je Ana Čelina, voditeljica Doma.

U kratku nagovoru biskup je Petar naglasio trajno promišljanje Caritasa o raznolikosti potreba današnjega čovjeka pa, sukladno mogućnostima, i djelovanja. Izrazio je nadu da će Dom svete Marte biti mjesto susreta u ljubavi poput onoga susreta Blažene Gospe i sv. Elizabete u Ain Karinu, što na poseban način slavimo danas kada blagoslivljamo i otvaramo ovaj Dom te da će svatko tko bude u istinskoj potrebi u ovom Domu naći ljubav i gostoljubivost koju je sv. Marta iskazivala Spasitelju i njegovim apostolima.

Dom sveta Marta smješten je u Caritasovoj zgradi “Nazaret” u ulici Kneza Mihajla Viševića Humskog 21A u Mostaru. Raspolaže s 13 kreveta, zajedničkom kuhinjom, prostranim dnevnim boravkom i zajedničkim sanitarnim čvorom.

Pravo na privremeni smještaj u Domu imaju osobe koje se nađu u Mostaru radi liječenja, ili su pratnja bolesnika, posebno djece, a nisu u mogućnosti sami osigurati vlastiti smještaj.

Prije ulaska u Dom korisnici će trebati dati na uvid osobni dokument (osobna iskaznica ili putovnica),  priložiti uputnicu ili potvrdu od medicinske ustanove, iz koje je vidljivo da se radi o potrebi zadržavanja u Mostaru radi daljnjih pregleda i liječenja ili da je nužna pratnja – blizina bolesniku na liječenju, posebno kada se radi o djeci. Svi korisnici bit će upisani u Knjigu korisnika Doma. Boravak u Domu vezan je uz liječenje i u potpunosti je gratis.

Boravak u Domu redovito se treba najaviti u radne dane (ponedjeljak – petak) u radnom vremenu (8 do 16 sati). Smještaj u Domu potrebno je obaviti do 19 sati. U iznimnim slučajevima, korisnik se može najaviti i bit će primljen i u vremenu izvan naznačenih termina. Broj na koji se može najaviti molba za smještajem jest: +387 63 463 894.

Svi koji žele poduprijeti rad ovoga Doma kao i cjelokupna karitativnog djelovanja, dar srca mogu uplatiti na naš žiro račun otvoren kod UniCredit Bank d.d. Mostar: 3381002200597215 ili donijeti na portu upravne zgrade (Zagrebačka 5A – Mostar) svakoga radnog dana od 8 do 16 sati.

Caritas zahvaljuje svim nesebičnim darovateljima koji su prepoznali snagu i potrebu Caritasa te svojim velikodušnim darom doprinose njegovoj opstojnosti i blagoslovljenu poslanju. Sve naše dobročinitelje i suradnike svakoga dana uključujemo u naše molitve, posebno u euharistijsko slavlje koje petkom slavimo za sve naše, kako korisnike i djelatnike, tako i suradnike i dobročinitelje, u kapelici sv. Stjepana đakona i prvomučenika.

Izvor: Crkva na kamenu