Euharistijsko slavlje predslavio je mons. Tomo Knežević

Patron sarajevske katedralne župe Presvetoga Srca Isusova

Foto: KTA

Na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, u petak, 23. lipnja 2017., katedralna župa u Sarajevu proslavila je svoj patron. Euharistijsko slavlje, uz nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića koji je sudjelovao iz kanoničkih klupa i uz koncelebraciju dvadesetak svećenika, predslavio je mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa Bosne i Hercegovine.

Proslavi patrona prethodila je devetnica od 14. do 22. lipnja s prigodnim temama, pobožnostima, zagovornom molitvom pred kipom Srca Isusova i euharistijskim slavljima. Sve dane devetnice liturgijsko pjevanje animirali su naizmjenično katedralni župni zbor te zborovi bogoslova i mladih iz Sarajeva.

Prvi dan devetnice, 14. lipnja, euharistijsko slavlje predslavio je mons. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski uz koncelebraciju svećenika. Liturgijsko pjevanje animirali su bogoslovi Franjevačke teologije na Nedžarićima.

Drugi dan, 15. lipnja, euharistijsko slavlje predslavio je preč. Mladen Kalfić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije, uz koncelebraciju svećenika, a liturgijsko pjevanje animirao je zbor katedralne župe predvođeni voditeljicom s. Petronilom Kovačević, članica Družbe Sv. Vinka Pualskog.

Trećeg dana, 16. lipnja, klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu predvodio je katedralni župnik vlč. Marko Majstorović, a potom pobožnost Srcu Isusovu. Uslijedilo je euharistijsko slavlje i blagoslov katedralnih orgulja te prigodni koncert. Cjelokupan program večeri bio je u organizaciji Vrhbosanskog ordinarijata.

Vlč. Jakov Kajinić, duhovnik Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, bio je predslavitelj euharistijskog slavlja četvrtog dana devetnice, 17. lipnja, na temu „Dvije zapovijedi ljubavi“. Liturgijsko slavlje animirao je band Emaus.

U nastavku devetnice, 18. i 19. lipnja, prigodne kateheze su imale sestre Milosrdnog Isusa iz Pule na temu „Štovanje Srca Isusova i Božjega milosrđa“. Sestre su kroz dramatizaciju teme nazočnima govorile o neizmjernoj ljubavi Presvetog Srca Isusova i njegovoj bezgraničnoj moći za svakog koji se otvori toj milosrdnoj ljubavi. Onaj koji se otvori i dopusti da ga obogati ljubav Božanskog Srca može biti produžena Božja ruka do svakog čovjeka, do svakog ljudskog srca tako potrebitog božanske ljubavi.

Nakon kateheza uslijedila je pobožnost Srcu Isusovu i euharistijsko slavlje koje je 18. lipnja predslavio fra Velimir Bavrka, župnik iz Viteza, a liturgijsko pjevanje animirao je band Veritas. Na temu „Ljubav milosrdnog Boga ozdravlja i oslobađa“ fra Velimir je pozvao vjernike na osobno propitkivanje svoga kršćanskog stila življenja, na propitkivanje što ili koga slije svojim kršćanskim životom, na propitkivanje o kakvoći susreta s Gospodinom. Svečanost Dana Gospodnjega i dana devetnice završena je euharistijskim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, koje je predvodio fra Velimir.

Nakana euharistijskog slavlja 19. svibnja imala je svoju posebnost. Naime, župnik vlč. Majstorović pozvao je vjernike da u pisanom obliku izreknu svoje nakane koje donose u dane devetnice, a koje je župnik prikazao u euharistiji ovoga dana. Mons. Anto Ćosić, župnik iz Breze, bio je predslavitelj euharistijskog slavlja za vrijeme kojeg je pjevao bend mladih El Shaddai. Tema dana na koju su vjernici kroz prigodnu katehezu sestara te homiliju vlč. Ante promišljali bila je „Isus je rješenje za naše probleme“.

Dani devetnice koji su uslijedili bili su obogaćeni još i upoznavanjem blaženog lika Alojzija Stepinca koje je vjernicima, nakon euharistijskih slavlja koje je predslavio mons. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca, zorno predočio sam postulator. Prvoga dana, 20. lipnja mons. Batelja je predstavio lik blaženika kroz temu „Stepinčev poziv u zbilju života“, a drugoga dana kroz temu „Posveta Srcu Isusovu i Marijinu – kardinal naš uzor i predanje“. Vjernici su imali milost častiti i moći blaženog Kardinala. 21. lipnja koje je sa sobom donio postulator. Liturgijsko pjevanje kroz dva dana bilo je obogaćeno pjevanjem banda Emaus te pjevanjem bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

Uočnica svetkovine i patrona bila je posebno duhovno obogaćenje. Nakon pobožnosti Presvetom Srcu Isusovo, uslijedila je svečana procesija oko katedrale s kipom Srca Isusova. Euharistijsko slavlje uočnice svetkovine i patrona je predslavio mons. Batelja uz koncelebraciju svećenika i sudjelovanje vjernika koji su ispunili sarajevsku prvostolnicu. Prelijepo liturgijsko pjevanje je predvodila klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“. Nakon euharistije uslijedilo je predstavljanje knjige mons. Batelje, „Blaženi Alojzije Stepinac i Hrvati u Bosni i Hercegovini“. O knjizi, uz samog autora, su govorili kardinal Vinko Puljić i mons. Tomo Knežević. Prigodnu riječ nazočnima je uputio također i Apostolski Nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto. Završetak devetnice okrunjen je prelijepim koncertom klape „Sv. Juraj“, nakon čega je bio domjenak i druženje u župnom dvorištu.

Euharistijsko slavlje na dan svetkovine i patrona katedralne župe, uz kardinala Vinka Puljića koji je sudjelovao iz kanoničkih klupa i uz koncelebraciju dvadesetak svećenika, predslavio je mons. Tomo Knežević. Na početku euharistijskog slavlja nazočne je pozdravio katedralni župnik i sarajevski dekan vlč. Majstorović te se zahvalio uzoritom kardinalu na sudjelovanju, svećenicima u koncelebraciji i svim vjernicima koji su, unatoč radnom danu, ispunili crkvu kako dolikuje velikoj svetkovini i patronu. Riječi zahvale župnik je uputio i na kraju euharistije svima koji su duhovno i materijalno sudjelovali kroz sve dane devetnice i sam dan proslave patrona da ova velika svetkovina Presvetog Srca Isusova bude svečana, obogaćena duhovnim sadržajem i zajedništvom svećenika, redovnica, bogoslova i vjernog puka.

Na sam dan svetkovine klapa „Sv. Juraj“ je također animirala liturgijsko pjevanje, a nakon Mise vjernicima na dar otpjevala još par pjesama. Uslijedio je zajednički objed i druženje za sve sudionike u prostorima katedralne župe.

Svetkovina je završena u 18 sati euharistijskim slavljem tzv. „bolesničkom misom“ i podjelom bolesničkog pomazanja, koju je uz koncelbraciju svećenika predslavio vlč. Jakov Kajinić, te klanjanjem i molitvom za bolesnike koje je predvodio župnik vlč. Marko.

„Doista, prebogata duhovna obnova za sve, za vjernike župe kao i za vjernike okolnih župa koji su sudjelovali kroz dane devetnice i na sam dan patrona. Mnoge zahvale, molitve, vapaji ljudskih srdaca upućene Presvetom Srcu Isusovu vjerujemo da će Gospodin u svome milosrđu primiti i dati da urode duhovnim plodom kako za ovu župu tako i za sve one koje se utječu zagovoru naših molitava. S euharistijskog slavlja i blagdana Božje ljubavi ostvarene u Isusu Kristu ponesimo poruku: Gradimo i živimo ljubav prema Bogu i bližnjima!“, kako je kazao na kraju euharistije mons. Knežević.

(kta/lj.s.) Foto: s. Ljubica Stjepanović

Izvor: Crkva na kamenu