Peta nedjelja pokorničkoga hodočašća u Hrasno

Foto: http://www.hrasno.info/

HRASNO – Evo nas na kraju ovogodišnjega korizmenog, pokorničkog hoda u Svetište Kraljice Mira. Peta je korizmena nedjelja – Gluha! Bog nas je obdario lijepim vremenom, a mnoštvo je hodočasnika, svojim dolaskom i sudjelovanjem, učinilo lijepim završetak pokorničkih hodočašća u Gospino svetište.

Po službenom Rasporedu, hodočastili su vjernici iz župâ Domanovići, Ravno i Trebinja. Brojni su bili vjernici iz ove župe kao i iz okolnih te mnogi hodočasnici iz drugih župa i mjesta (do Dubrovnika!) kao i, neizostavni, hodočasnici pješaci, kojih ni danas nije manjkalo. Lijep broj ih je dolazio pješke svih pet nedjelja!

Nakon okupljanja i potrebne priprave, pobožnost Križnoga puta započeli smo, kao i svaki put kad idemo uz Gradinu, pred Spomenikom. Kratke upute, poziv na ozbiljnost i pobožno sudjelovanje te početak molitvenog hoda od postaje do postaje križnog puta. Lijepe i poticajne tekstove, naizmjence, čitaju don Željko Majić, generalni vikar iz Mostara i don Ivo Šutalo, trebinjski župnik i biskupski vikar Trebinjsko-Mrkanske biskupije. Desetak ministranata iz župe Domanovići je uz križ i svijeće, a članovi župnoga zbora župe Domanovići predvode pjevanje uz postaje Križnoga puta. Tako, u pobožnosti, molitvi i razmatranju Gospodinove muke, zaključujemo pobožnost Križnog puta, završnom molitvom, pred kipom Kraljice Mira na Gradini. Svi su hodočasnici prošli taj put i lagano se spuštali sa Gradine uz pjevanje Gospina plača.

Završetak pobožnosti Križnog puta te poziv svećenicima da budu na raspolaganju hodočasnicima za svetu Ispovijed. Ove nedjelje na raspolaganju je bilo jedanaest svećenika: don Pero Pavlović (Ravno i Trebinja), don Ivo Šutalo (Trebinje), don Rajko Marković (Stolac), don Stipe Gale (Neum), don Pero Marić (Hutovo), don Ante Čarapina (Aladinići), don Vinko Raguž (Dračevo), don Tomislav Ljuban (Čeljevo), don Drago Bevanda (Gorica-Struge), don Željko Majić (Mostar) i don Antun Pavlović (Hrasno). Premalo nas je bilo, s obzirom na velik broj vjernika koji su pristupili svetoj ispovijedi želeći tako zaključiti svoj pokornički hod kroz ovih pet korizmenih nedjelja.

Sveta Misa počinje s desetak minuta kašnjenja zbog velikog broja vjernika za svetu ispovijed. Neki su svećenici ispovijedali i dobar dio Mise. Svetu Misu predvodio je don Željko Majić, a u koncelebraciji su bili don Ivo Šutalo i don Antun Pavlović. Misna čitanja čitali su i molitvu vjernika vodili župljani župe Domanovići kao i liturgijsko pjevanje za vrijeme svete Mise. Evanđelje je navijestio don Ivo Šutalo, a don Željko je, u prigodnoj propovijedi, progovorio o uskrsnuću na kojem se temelji naša vjera (Isus uskrisuje Lazara!) te o velikom zlu u našem hrvatskom narodu, bogohulnoj psovci! Od Gluhe nedjelje do Cvjetnice, u našim je biskupijama – već odavna, tjedan molitve, žrtve i pokore za borbu i pobjedu nad ovom opakom bolešću koja ruži naš prelijepi jezik te grdi i vrijeđa Boga i svetinje. Dobar dio vjernika je u Misi sudjelovao vani jer nije bilo dovoljno mjesta u crkvi.

Obraćanje, na kraju svete Mise, domaćeg župnika i Upravitelja svetišta, bilo je nešto dulje nego prijašnjih nedjelja. Uza zahvalu dragom Bogu na daru ovoga zajedništva, ne samo ove nedjelje, zahvalio je i svima koji su bili dionici toga dara, bilo hodočasničkim dolaskom u Svetište, bilo aktivnim sudjelovanjem u bilo kojem dijelu pobožnosti ili svete Mise. Istaknuo je ovonedjeljni dolazak vjernika župe Domanovići, čiji župnik, don Gordan Božić, ove godine, nije mogao biti ovdje zbog zdravstvenih poteškoća ali je svoje župljane, i takav, lijepo organizirao  i uputio na današnje hodočašće. Iako on nije s njima, “nisu obezglavljeni”! S njima je došao don Ivo Šutalo, kao zamjena! Izrečena je zahvala svećenicima koji su hodočastili i hodočasnike iz svojih župa animirali za dolazak i vodili, bili na raspolaganju za sv. Ispovijed, predvodili svetu Misu i propovijedali, predvodili pobožnost Križnog puta; vjernicima koji su čitali tekstove uz pobožnost križnog puta, misna čitanja i molitvu vjernika, predvodili liturgijsko pjevanje; posebna zahvalnost župljanima ove župe, “nosačima zvuka”, koji su se svaki put pobrinuli za funkcioniranje razglasa te bili hodočasnicama na usluzi za osvježenje. Na kraju, zahvala i generalnom vikaru, mons. don Željku Majiću, što je bio zajedno s nama, sudjelovao u ovom daru zajedništva te predvodio svetu Misu.

Treba, u ovom osvrtu, napraviti i svojevrsni zaključak nakon ovih pokorničkih hodočašća! Četiri godine iza nas… četiri puta po pet nedjelja… mnoštvo hodočasnika prošlo je u pobožnom i pokorničkom hodu kroz Svetište… toliko pobožnosti, molitve, svetih ispovijedi i Pričesti, osobnih zavjeta… dovoljno govori samo za sebe! Je li ovo postalo i hoće li ostati tradicija? Iskreno se nadam da će tako biti! Ne bojim se da će u vjerničkom narodu splasnuti volja i želja za ovakvim vidom pobožnosti! Ne će! Više se bojim da se to ne dogodi sa svećenicima, da u njima, zbog mnoštva obveza ovoga vremena, ne ohladi spremnost na animiranje vjernika i sudjelovanje u ovom obliku pastorala. Molimo da se to ne dogodi!

Neka nam i ova korizma bude pravi korak prema osobnom obraćenju. Zajedništvo u vjeri, koje smo ovdje posvjedočili, neka doživi svoj vrhunac i krunu u našim župnim slavljima Velikoga tjedna, Vazmenoga trodnevlja i, iznad svega, Uskrsa – našega temelja. Radost i sreću svih tih slavlja potvrdimo u zajedništvu godišnjega slavlja Kraljice Mira, 14. svibnja, u našem Svetištu, o 40. obljetnici proglašenja Svetišta Kraljice Mira u Hrasnu.

Ovim mislima, željama i molitvama zaključujem ovaj završni osvrt na Pokornička hodočašća! Neka vas Gospodin blagoslovi i svojom milošću kroz život prati.

Želim vam blagoslovljen Veliki tjedan i SRETAN USKRS.

Don Antun Pavlović

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.hrasno.info/