U pohode Petru Barbariću

Foto: http://www.zupa-stolac.com/

TRAVNIK – U ovoj Godini Božjega milosrđa skupina župljana Stoca odlučila se sa župnikom don Rajkom Markovićem vozočastiti u Travnik i pohoditi grob Časnoga Sluge Božjega Petra Barbarića iz Klobuka, u “zavjetni” četvrtak, 2. lipnja 2016. Župnik se dogovorio s don Željkom Marićem, rektorom sjemeništa, koje nosi Petrovo ime. Zamolili i biskupa Ratka Perića da predvodi ovo hodočašće i predslavi sv. Misu u 11.00 sati u travničkoj sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage.

U 4.40 naznačena dana okup pred župnom crkvom u Stocu, gdje župnik daje jasne upute, moli Očenaš za sretan put i s Božjim blagoslovom polazak u 5.00 ujutro sa 130 hodočasnika u tri busa raspoređenih. Jedan je bus povjeren vodstvu don Rajkovu, drugi s. Alojziji, a treći predsjedatelju ministranata osmoškolcu Luki Mariću.

Na hodočašće su pošla 24 ministranta, 35 pjevača članova Velikoga zbora “Mladi”, koji su ujedno i članovi Župnoga folklora, ovogodišnji krizmanici, ministrantska Klapa 6 te ostali iz puka Božjega. Na put su pošla i dvojica prijatelja iz Neuma, Boško i Josip, koji ovo putovanje prate i svojim fotoaparatima.

U motelu “Rama” u Prozoru prvi odmor, jutarnja kava i osvježenje, a potom kotače pod noge preko Bugojna prema Travniku. U autobusima cijelo vrijeme ugodna atmosfera: molitva, osobito krunica, pjesma, razgovor, a župnik prelazi iz autobusa u autobus pričajući usput zgode o hercegovačkom sjemeništarcu i gimnazijalcu Petru Barbariću kao i znamenitosti mjesta i gradova kroz koja se prolazi.

Pred travničkim sjemeništem u 10.00 sati doček rektora sjemeništa don Željka i ekonoma don Damjana. Hodočasnici iznose svoje darove sjemenišnim poglavarima, a oni srdačno časte kavom, sokom, svježim pecivom. Stiže i biskup Ratko sa svojim tajnikom don Marinom iz Mostara. Rektor predstavlja protokol: Tko želi može se u crkvi ispovjediti, ima više svećenika. Uglavnom svi su se hodočasnici ispovjedili jer su htjeli zadobiti na kraju sv. Mise i potpuni oprost. S. Alojzija pripremila ministrantske haljine i sva se 24 ministranta propisno obukla. Pjevači se popeli na kor, spremni za liturgijsko pjevanje. Čitači, srednjoškolci, preuzeli čitanja i molitve vjernih. Krizmanici sa s. Alojzijom u 10.30 sati započeli su moljenje Gospine krunice, a pjevači s ostalim pukom prate marijanskim pjesmama između svake desetice krunice.

Točno u 11.00 sati, na znak zvona, pođe procesija iz sakristije na crkvena pobočna vrata sredinom prema glavnomu oltaru. Predvodi sjemenišni ceremonijar, zatim stolački ministranti s križem i svijećama, svećenici koncelebranti: rektor don Željko, travnički župnik i dekan don Mato Janjić, don Rajko, tajnik don Marin i biskup Ratko.

Ulaznu pjesmu: “Spasitelju dobri Isukrste” započinju uz brujanje orgulja pjevači s kora, a svi nazočni punim srcem i glasom prihvaćaju. Na početku sv. Mise pozdravlja rektor Marić hodočasnike iz Stoca, nazočni puk lašvanskoga kraja, koncelebrante i predsjedatelja Misnoga slavlja. Biskup zahvaljuje don Željku i don Rajku na organiziranju hodočašća. Ovdje su osam gimnazijskih godina proveli brojni hercegovački sjemeništarci kasniji svećenici: don Marijan Vujnović, don Petar i don Mitar Papac s Pušišta, don Ivan Raguž iz Uzunovića, don Martin Krešić iz Vinina, don Ilija Rezo, don Stjepan Batinović, don Anđelko Babić, don Đuro Kulaš… Posebna je spomena vrijedan Petar Barbarić (1889.-1897.), kojemu je Papa prošle godine priznao krjepostan život u junačkom stupnju. Zato Časni sluga Božji! Tumači svrhu hodočašća na Petrov grob i poziva vjernike na kajanje. Prvo je čitanje povjereno srednjoškolcu Marku, a onda “Klapa 6” pjeva psalam “U Dom ćemo Gospodnji radosno ići” i Aleluju uz poklik: “Ovo je dan što ga učini Gospodin, kličimo i radujmo se njemu!” Evanđelje čita don Rajko.

Biskupova propovijed, pozorno praćena, o časnom sluzi Božjem Petru Barbariću. Propovijed na drugom mjestu.

Srednjoškolci izgovaraju molitve vjernika, koje je za ovu prigodu priredio rektor sjemeništa. Peranovu Misu i ostale crkvene pjesme, uz intonaciju zbora s kora, pjeva sav puk Božji. Dok se narod pričešćuje, pjevači predvode euharistijsku pjesmu „Zdravo Tijelo Isusovo“ hercegovačkoga napjeva.

Na kraju rektor poziva župnika da ukratko predstavi župu Stolac, dekanat i Trebinjsku biskupiju. Vidi na drugom mjestu.

Don Rajko u ime svih hodočasnika zahvaljuje rektoru don Željku, njegovim suradnicima, sjemenišnom osoblju na prijateljskom gostoprimstvu. Rektor predmoli Vjerovanje i Očenaš na nakanu Svetog Oca za potpuni oprost, i molitvu za proglašenje Petra Barbarića blaženim. Biskup blagoslivlje sve donesene religiozne predmete i zaziva Božju milost na sve misare. Fotografi snimaju ministrante s biskupom, rektorom i župnikom ispred oltara.

Zajednička fotografija pred sjemenišnom crkvom. HKUD “Stolac” pred crkvom izvodi prigodni folklorni program u koji uključuje i našega zemljaka časnoga Petra Barbarića:

“U Travniku to je nama dika, pozdraviti Božjeg ugodnika.”

“Ti si, Petre, ponos roda svoga i cijeloga puka kršćanskoga…”

Poslije službenoga programa, kratko pučko slavlje pred crkvom, veliko kolo u koje se hvata dosta nazočnika.

U velikoj sjemenišnoj blagovaonici zajednički ručak s biskupom, sjemenišnim poglavarima i župnicima.

Na početku don Rajko: Ema! A Ema otpoče: Kriste, u Tvoje ime… svi nastaviše.

Na kraju don Rajko: Matea! A Matea započe: Danas smo sretni… ječi blagovaonica od sreće. Na poziv rektora don Željka Folklorno društvo pjeva i u blagovaonici nekoliko rodoljubnih i prigodnih pjesama.

Poslije ručka pozdrav s biskupom i posjet Petrovu grobu. Rektor predstavlja sjemenište i vodi hodočasnike u podrumske prostorije, gdje je 1998. “pronađen” Petrov grob. Svi se upisuju u Spomen-knjigu posjetitelja grobu. Zgrada s dvorištem sjemeništa zaprema 25 duluma prostora, a ispod zgrade nalazi se podrum koji služi za razne kućne potrebe.

Kratak posjet travničkoj župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja, gdje župnik don Mato sažima povijest i sadašnje stanje: župa je u Drugom svjetskom ratu teško stradala, a u ovom se posljednjem prilično raselila.

Povratak u sjemenište, posjet suvenirnici, narudžbe zavjetnih Misa i spremanje na polazak, uz kavu, sokove, pecivo. Pred sjemeništem svi na okupu, pozdrav s domaćinima i poziv njima da uzvrate posjetom Stocu. Don Rajko zaziva Božju pomoć i najavljuje polazak.

U povratku zadržavanje u Šćit-Rami, posjet župnoj crkvi, muzeju, samostanskom prostoru uza stručno vodstvo fra Stjepana, kapelana.

Ulazak u autobuse i nema više stajanja do Stoca! Izmjenjuju se komentari o ovom danu što nam ga učini Gospodin. U Stolac u 21.00 sat: puni ugodnih osjećaja, duhovno obogaćeni, duševno obnovljeni, tjelesno okrijepljeni. Razni komentari:

– Nije mi, čini mi se, nikada u životu bilo ljepše.

– Bože moj, ove ljepote, pa se pomolih u crkvi na grobu Sluge Božjega Petra Barbarića i za se i za svoje žive i mrtve i nekuda sva muka s mene siđe.

– Ovo je prava duhovna obnova. Pa da ja nimalo nisam umorna, a ustala u 3.30 jutros, pet sati vožnje do gore, pet sati odozgor i nekako se tako osjećam da bih poletjela.

– E, moj dumo, što nam je bilo fino, puna mi duša nečega što ne znam ni opisati.

– Bože moj, ne znam da sam ikada do sada ovako dan ispunila molitvom, pjesmom, Misom, propovijeđu, ispovijeđu, pričešću, potpunim oprostom, osobnom molitvom, nekom milošću u duši, ja ovo ne znam opisati.

– Ovakve sam osjećaje imala još jedino kada sam se vratila s hodočašća iz Rima. Srce puno milosti i Duha Božjega. Hvala Časnom Sluzi Božjem Petru Barbariću! Hvala dragom Bogu!

Bogu hvala na ovoj divnoj duhovnoj obnovi, hodočašću i svim milostima koje su hodočasnici primili prigodom posjeta grobu Petra Barbarića u travničkom sjemeništu!

 

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM