Pokornički dan za vjeroučitelje laike u Mostaru

U dogovoru s mjesnim biskupom mons. dr. Petrom Palićem, predstojnik Katehetskog ured hercegovačkih biskupija dr. don Ante Pavlović, organizirao je u subotu, 5. ožujka, „Pokornički dan“ za vjeroučitelje laike kao kratku duhovnu korizmenu obnovu i pripravu za Uskrs. Pokornički dan predvodio je umirovljeni biskup dr. Ratko Perić, u crkvi sv. Mateja na Rudniku u Mostaru.

Biskup Ratko u duhovnom razmatranju otkrivao je otajstvo Božje blizine, milosrđa, ljubavi i praštanja te čovjekove potrebe svakodnevna obraćenja i života u Božjoj milosti. Istaknuo je nužnost trajne borbe protiv napasti i iskorjenjivanja zla i grijeha te pozvao svakoga vjernika, a ovom prigodom i same vjeroučitelje, da se odlučno bore da ne padnu u napast i zamke zla. Posebice se osvrnuo na grijeh oholosti, sebeljublja, zlih riječi i zla puta koji je protivan Bogu i koji ruši čovjekovo dostojanstvo, mir duše i život s Bogom. Upozorio je na važnost pokore i vjerničkog odnosa prema Bogu, svome bližnjemu i samome sebi, unutar sebe. Možda je, naglasio je biskup, i najteže pobijediti te unutarnje strasti i zlo kako bi čovjek bio spreman za Boga i bližnjega svoga. Zorno je progovorio o tome kakav treba biti vjeroučitelj ali i bilo koji drugi vjernik, bez obzira na svoj stalež, diplomu, zvanje ili zanimanje.

Povodom umirovljenja biskupa Perića, vjeroučitelji su mu darovali kalež kao izraz dubokoga poštovanja i zahvalnosti svom dugogodišnjem biskupu i profesoru, dok su prigodne riječi zahvale izgovorili predstojnik dr. Ante Pavlović i vjeroučitelj prof. Viktor Zubac. Tijekom Pokorničkoga dana, nakon biskupova nagovora i molitve te svete ispovjedi, služena je i sveta Misa za sve vjeroučitelje hercegovačkih biskupija. Sve goste domaćinski je primio župnik ove župe don Tomislav Ljuban. (Z. Zekić)

Izvor: Crkva na kamenu