Polaganje doživotnih zavjeta ŠSFKK Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina

Foto: KTA

U četvrtak, 11. kolovoza 2016., na blagdan sv. Klare Asiške, u crkvi Svetog Ante Padovanskog u Bugojnu za vrijeme Svete mise pet školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina položilo je doživotne zavjete: s. Nikolina Mišković, s. Nevenka Mijatović, s. Petra Jozić, s. Nevenka Jelica i s. Marina Jurišić. Svečano Euharistijsko slavlje predvodio je pomoćni vrhbosanski biskup mons. Pero Sudar uz koncelebraciju brojnih svećenika. U nazočnosti brojnih sestara, rodbine, prijatelja i bugojanskih vjernika sestre su izrekle Gospodinu svoje doživotno „Da“, a njihove zavjete je primila provincijska predstojnica s. Kata Karadža.

Slavlju doživotnih zavjeta prethodila je jednomjesečna duhovna priprema sestara koja se odvijala u našem samostanu u Varešu pod vodstvom s. Celine Vidak. Kao njihova odgojiteljica, s. Celina je na svetoj misi, nakon naviještene Božje riječi, po imenu prozvala svaku sestru zavjetovanicu na što su one odgovarale pojedinačno: „Zvao si me, Gospodine. Evo me!“. A odazvale su se nasljedovati Krista Zaručnika u ovoj evanđeoskoj obitelji i ustrajati do smrti.

U svojoj homiliji biskup Sudar je propovijedao o obilježjima Božje ljubavi koja se naziru u misnim čitanjima. Velika je tajna naše vjere stvarnost da Bog u svojoj savršenosti ipak želi da ga čovjek voli iako ljudska ljubav nikad ne može i neće biti savršena. Preko svojih proroka Bog pokazuje kako želi svoj narod vezati uza se sponama ljubavi, a sam Isus tu Božju želju izražava slikom loze i trsa. Ta slika daje razumjeti da je Bog sadržaj i objekt svoje ljubavi neraskidivo vezao za ljudsko srce. Ideal je kršćanske vjere to srce potpuno predati Gospodinu, a na svakom je pojedincu odlučiti što će učiniti.

Obraćajući se posebno sestrama zavjetovanicama, biskup je naglasio kako se prema autentičnojkršćanskoj antropologiji ne može prihvatiti često raširena teorija da je samo zajednica važna, a pojedinci nebitni te da oni mogu biti i žrtvovani za zajednicu. Današnjim zavjetima Bog ne traži da seodreknete svoje osobnosti nego želida budete voljene i volite te da rastete do potpune osobnosti izgrađene u Kristu. A potpunost njegove ljubavi bit će vam zajamčena ukoliko se u svojoj zajednici budete slobodno i radosno darivale. Samo tako ćete sve više postajati loze na božanskom trsu.

Nakon čina prostracije prilikom kojeg je sveukupna zajednica Litanijama obreda redovničkog zavjetovanja molila se za zagovor svim svetima, uslijedio je obred zavjetovanja. Sestre su pojedinačno pred provincijskom predstojnicom, s. Katom Karadža, izrekle obrazac zavjetovanja kojim su obećale da će doživotno živjeti u siromaštvu, poslušnosti i čistoći prema Pravilu trećeg samostanskog reda svetog Franje Asiškog i prema našim Konstitucijama. Nakon što je s. Kata primila njihove zavjete te one na oltaru potvrdile svoju odluku vlastoručnim potpisom, uslijedio je blagoslov i primanje prstenja koje je znak vjernosti Kristu i Crkvi.

Pri kraju Euharistijskog slavlja nazočnima se, u ime Zajednice sestara franjevki obratila s. Kata Karadža koja je, čestitajući doživotno zavjetovanim sestrama, potaknula ih da poput svete Klare dopuste da Gospodin progovara njihovim srcima jer će onda zasigurno biti njegove zaručnice i primiti vijenac što im ga je On pripravio. S. Kata se zahvalila i svim ostalima koji su na sebi svojstven način doprinijeli ovom slavlju polaganja doživotnih zavjeta.

Nakon Euharistijskog slavlja zajedničko druženje nastavljeno je zajedničkim objedom na kojem su se i doživotno zavjetovane sestre zahvalile svima koji su ih pratili na njihovom putu vjere i predanja.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA