Posjet misionara don Velimira župi Neum

Foto: http://www.zupa-gospeodzdravlja.com/

NEUM – Na 17. nedjelju kroz godinu, 24. srpnja, nedjelja svetog Kristofora, župu Gospe od Zdravlja u Neumu posjetio je don Velimir Tomić, misionar iz župe Kisongo (TAN). Na samom početku istaknuo je osobitu radost činjenicom da je, nakon izvjesnog vremena, makar i na  kratko, opet u Europi, te kako nas, bez obzira na sve razlike, povezuje radost vjere u Isusa, toliko da se, svatko onaj tko u Njega vjeruje, neovisno o kontinentu, među svojom braćom i sestrama ne bi trebao osjećati kao stranac.

Razlog za to  je i Božja blizina i prisutnost u svetoj Misi. U propovijedi ovog misnog slavlja, održanog u novoj crkvi u 19 sati, a koje je pjesmom dodatno uzveličao VIS Zvijezda Mora, okupljenom mnoštvu, don Velimir je, uz ostalo, naglasio osobitu važnost molitve. Činjenicu da bismo, kad molimo, to trebali činiti svjesni snage koju molitva ima. Svaka, a na osobit način Oče naš, kao molitva koju nas Isus uči moliti i  u slici riječi iz prethodno pročitanog Evanđelja. Nadalje, istaknuta je neznatnost  materijalnih u odnosu na duhovne vrijednosti. Materijalno je dakako nužno ali, niti u jednom trenutku, ne bi trebalo nadvladati duhovno koje je znatno važnije. Tu do izražaja upravo dolazi slika materijalno siromašne Afrike, ali Afrike u kojoj stanovnici vjeruju i drže do načela koja su u “modernoj” Europi odavno zaboravljena ili ih se pokušava zatrti. Jedna od posljedica tih  pokušaja i  zatiranja, kako istače  don Velimir, za rezultat ima  problem demografskog starenja stanovništva Europe, osobito značajan u odnosu na Afriku. Kontinent je to u kojem misionari imaju važnu ulogu u predočavanju potpunije slike o Bogu, ali i u olakšavanju svakodnevnog života puku, prvenstveno kroz pomoć u obrazovanju i opismenjavanju.

Don Velimir je zahvalio za svaki vid pomoći kojeg činimo, bilo kao pojedinci, ili  organizirani, kao župa, navodeći primjer svog ranijeg posjeta Neumu, ali i spremnost pojedinih, da u nesebičnosti, svojim talentom i zalaganjem pomognu rad misije Kisongo u kojoj djeluje.  Na kraju, prije udijeljenog blagoslova, don Stipe je, u svoje i u ime župnika don Ivice Puljića te cijele župne zajednice, pozdravio don Velimira, te potaknuo okupljeno mnoštvo da se u svojim molitvama, revnije i češće spomenemo naših misionara diljem svijeta.

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.zupa-gospeodzdravlja.com/