Poslušni Duhu

Foto: www.facebook.com/Franjevacki-samostan-i-zupa-Mostar

MOSTAR – U župi sv. Petra i Pavla, koju pastoralno vode oci franjevci istoimenoga samostana u Mostaru, slavljena je sv. krizma u subotu, 23. travnja 2016. prije podne. U prostranoj župnoj crkvi okupilo se osamdeset i četvero kandidata za sv. potvrdu, od kojih četvero iz drugih župa dogovorom samih župnika. I k tomu isto tolik broj krizmenih kumova, dvostruki broj roditelja i brojni drugi sudionici velikoga slavlja. Puna crkva. Župni zbor pratio je pjesmom cijelu crkvenu svečanost.

Najprije dobrodošlica biskupu Ratku župnika fra Josipa Vlašića, Reda manje braće, u ime cijele župe, zatim pozdrav jedne krizmanice u ime njezinih vršnjaka i vršnjakinja. Svi su polaznici prvoga razreda srednjih škola, kao i u svim drugim većim mjestima u Hercegovini.

 – Da tebe kao dječaka ili djevojčicu svećenik odredi da činiš pokoru zbog neke manje pogrješke klečeći usred crkve da te narod vidi, kako bi se ti osjećao ili osjećala? Koja bi bila tvoja reakcija? Možda takva da tijekom vremena odustaneš i prekineš svaku vezu sa svećenikom, s vjerom, s kršćanstvom. E, tako nije bilo s Bogdanom Mandićem, koji je rođen u Hercegnovom u Boki Kotorskoj 1866. godine. On je u tom slučaju u sebi govorio: Kada uzrastem i ako uz Božju pomoć postanem redovnik, kapucin, ne ću nikada dopustiti da se netko preda mnom osjeća poniženim, nego ću nastojati biti radostan poslužitelj Božjega milosrđa. I Bogdan je u svojoj 16. godini pošao u kapucine u Italiju, uzeo redovničko ime Leopoldo, bio svećenik više od 50 godina (1890.-1942.), i to svećenik ispovjednik, pomiritelj ljudi s Bogom. Zato ga je Crkva, poslušna znakovima Božjim, uzdigla na čast oltara kao blaženika 1976. a kao sveca 1983. godine. Zato je ovih dana ispred njegova neraspadnuta tijela, za privremena boravka u Zagrebu, moglo proći oko dvjesto tisuća vjernika preporučujući se u njegov zagovor kod Boga. Tako je biskup krizmatelj govorio u svojoj propovijedi obraćajući se posebno krizmanicima koji će imati prigodu pokazati koliko imaju Duha Božjega, koliko će u njima ostati snage Duhovih darova, osobito dara pobožnosti, ako budu povezani s Crkvom i njezinim sakramentima koje je Krist Gospodin ustanovio radi vječnog spasenja ljudi. Poslušni Duhu, hrabro kroz život!

Kao što u školi – nastavio je biskup – ne prolaziš u viši razred ako imaš samo jednu konačnu jedinicu, makar imao sve druge pozitivne ocjene, tako i u vjerskoj praksi: ako prekrižiš jednu Božju zapovijed i ne obslužuješ je kako Bog zapovijeda, po-Božju, makar svih ostalih devet obsluživao, nisi pravi katolik, vjernik! Cjelovit katolik drži do svega Božjeg zakona. Prihvaća sve božanske istine. Časti sve sakramente Kristove. Surađuje sa svim darovima Duha Svetoga, od mudrosti do bogobojaznosti.

A roditeljima poruka: sv. Leopold Bogdan znao je reći da, uz Božju milost, svega sebe najviše duguje svojoj pobožnoj majci koja je znala odgajati brojnu djecu u Božjem zakonu. Roditelji su prvi učitelji i svjedoci onoga što vjeruju, i poukom i primjerom. Oni su na krštenju odgovarali umjesto svoje djece, snagom svoje vjere, koju su željeli prenijeti i na svoje potomstvo. A u krizmi kandidati potvrđuju upravo tu vjeru koju su od Boga primili na krštenju, jačali je sakramentima sv. ispovijedi i sv. Pričesti. A sada je učvršćuju sakramentom sv. krizme.

U obredu dijeljenja sv. potvrde sve je teklo sabrano i pobožno, a roditelji su pratili svoju djecu i pogledom i preporukom Bogu da ih, osobito Duh Sveti, po ravnu putu vodi kroz njihov život. Svi su imali prigode primiti Presveto Tijelo Kristovo da ih krijepi u njihovim životnim kušnjama.

Zajednička fotografija ispred oltara podsjećat će ovu generaciju krizmanika na njihovu godišnju pripremu i ovo svečano slavlje sv. krizme.

Gvardijan samostana fra Iko Skoko počastio je biskupa i svećenike u samostanu.

Župa Svetoga Petra i Pavla u Mostaru, prema izvješću župnikovu, u prošloj godini imala je: vjernika 6.000, sprovoda: 64; prvopričesnika: 81; krštenika 89; krizmanika 103, vjenčanja: 106.

Do prošle godine bila je redovito zajednička sv. krizma pred mostarskom katedralom za kandidate svih sedam gradskih župa, a od lani taj se sakrament slavi u svakoj župi pojedinačno.

 

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM