Posvećena crkva Presvetomu Tijelu i Krvi Kristovoj na Buni

Foto: Cnak

BUNA – Nakon trinaest godina gradnje župne crkve na Buni sinoć je na svečanom misnom slavlju ovaj Božji hram mjesni biskup msgr. Ratko Perić posvetio Presvetomu Tijelu i Krvi Kristovoj. Liturgijsko slavlje započelo je procesijom iz Pastoralnoga centra bl. Alojzija Stepinca prema crkvi na čelu s biskupom Ratkom, župnikom don Nikolom Menalom, generalnim vikarom don Željkom Majićem, desetak svećenika, bogoslova i ministranata. Na početku sve je pozdravio župnik don Nikola usporedivši obred posvete crkve s obredom krštenja djeteta te zahvalio Biskupu na dolasku i pozvao ga da posveti ovu crkvu na slavu Presvetoga Oltarskog Sakramenta kako bi se u ovoj crkvi što bolje molili i slavili sveta otajstva.
Nakon čitanja, navještaja Evanđelja i Biskupove propovijedi uslijedio je obred posvete. Najprije su otpjevane Litanije, a zatim obred posvete oltara i crkve: pomazanje oltara i križeva na zidovima crkve, paljenje tamjana na oltaru, pokrivanje oltara bijelim platnom te donošenje upaljenih svijeća na oltar. Uz pjesmu župnoga zbora pod vodstvom kapelana don Ivana Bijakšića svečano je nastavljeno euharistijsko slavlje.
Za slavlje posvete crkve župljani su se pripremili trodnevnicom koju su predvodila trojica bivših župnika: don Željko Majić, don Ivo Šutalo i don Bernard Marijanović.
Župu Presvetoga Trojstva u Blagaju osnovao je biskup Paškal Buconjić 1891. godine. U sastav župe ulaze mjesta: Blagaj, Dračevice, Gnojnice, Kočine, Bivolje Brdo, Bišina, Bojište, Buna, Gubavica, Hodbina, Kamena, Kosor, Malo Polje, Nevesinje, Obalj, Obrnja, Rabina, Ulog, Vranjkovići, Zaton, Žuberin, Ortiješ. Neka od njih kasnije su se pripojila novoosnovanim župama ili su sama postala nove župe. Početkom 1892. godine župa je imala 161 dom i 1127 vjernika. Danas u sastav župe ulazi oko 900 katoličkih obitelji i više od 3000 vjernika katolika. Župna crkva u Blagaju građena je od 1906. do 1908. godine. Preživjela je tri rata, a samo je u ovome posljednjem, Domovinskom, ozbiljnije stradala. Bilo je potrebno dobiti dozvole za njezinu obnovu koja je započela 2010.
Nakon Domovinskoga rata Buna je postala novi centar župe s Pastoralnim centrom bl. Alojzija Stepinca. Pokraj ovoga centra započela je gradnja nove crkve u veljači 2005. godine. Blagoslov oltara bio je 20. ožujka 2011.

Izvor: Crkva na kamenu