Predstavljena knjiga o vatikanskoj verziji “Navodnog Stepinčeva pisma” iz 1943.

Foto: Crkva na kamenu

MOSTAR – U Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače, u velikoj izložbenoj dvorani Galerije kraljice Katarine, u srijedu 4. listopada, predstavljena je knjiga Nastanak i uporaba vatikanske verzije “Navodnog Stepinčeva pisma” iz 1943. s referencijalnim dokumentima autora mr. sc. Bojana Ivešića. Don Bojan Ivešić (Zavidovići, 1990.) svećenik je Vrhbosanske nadbiskupije, crkveni povjesničar koji trenutno priprema doktorsku disertaciju na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Knjigu su predstavili biskup u miru mons. dr. Ratko Perić s izlaganjem Sveta Stolica i suđenje Stepincu 1946. (https://www.vjeraidjela.com/sveta-stolica-i-stepincevo-sudenje-1946/) te gospodin Mario Glibić koji je govorio na temu Neautentično Stepinčevo pismo i autentični prilozi.
Nakon izlaganja biskupa Ratka i gospodina Maria okupljenima se obratio i autor knjige don Bojan, zahvalivši svima koji su se odazvali na ovaj susret. Govorio je o nastanku djela, što ga je motiviralo i koji je bio način njegova rada. Nakon što je pročitao knjigu biskupa Perića Nada koja ne postiđuje, te nakon susreta s Biskupom u Zavodu sv. Jeronima krenuo je u istraživanje. Papa Franjo 2. ožujka 2020. svim istraživačima, koji za to imaju potrebne uvjete, učinio dostupnim arhivsku građu iz vremena pontifikata Pija XII. (1939.-1958.) koja uključuje i vrijeme Drugoga svjetskoga rata, stoga je autor krenuo u potragu ovoga pisma. Dokument se u javnosti prvi put pojavio na Stepinčevom montiranom suđenju 1946. godine. Godinama su kružili fragmenti pisma oko kojih se konstruirala povijesna neistina. Oko svih konstrukcija najpoznatija je ona o fiktivnom broju od 240 000 nasilno „pokatoličenih“ Srba čime se dokazivalo postojanje sustavnog i razrađenog plana Katoličke Crkve i hrvatskog naroda oko istrebljenja srpske manjine. Stoga, autor predstavlja originalnu verziju dokumenta koja je pohranjena u Arhivu Državnog tajništva Svete Stolice i njegov prijevod sa svom popratnom referencijalnom dokumentacijom koja se u njemu spominje za čije se postojanje u cjelovitom obliku do sada nije u javnosti znalo.
Susretom je moderirao gospodin Danijel Vidović, ravnatelj Doma, a predstavljanje knjige glazbenim dijelom popratile su klape Narenta i Ajmo ća te zbor Glazbene škole Ivana pl. Zajca u Mostaru pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića.

Izvor: Crkva na kamenu